Ultimii ani au fost foarte dificili pentru toată lumea, dar administrația comunei Vidra a găsit soluții pentru ca proiectele importante pentru comunitate să nu stagneze, iar investițiile să poată fi puse în aplicare.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov , ediția print nr. 618
Așa cum am mai relatat și în plină pandemie de coronavirus, primarul Marian Tudor, a reușit, în ciuda restricțiilor, să continue desfășurarea unor lucrări din cadrul unor proiecte edilitare vitale pentru dezvoltarea așezării pe care o conduce, dar să și inițieze noi proiecte importante, iar unele dintre acestea se apropie de final.
”Împreună cu echipa pe care o conduc, o echipă de tineri care au viziune și vor să facă ceva pentru localitatea noastră, orice proiect pe care îl găsim îl punem în practică, ne străduim să obținem orice fond european este disponibil”, ne-a declarat primarul comunei Vidra, Tudor Marian.
Și în acest context plin de energie, implicare, profesionalism și mult optimism, rezultatele încep, cu siguranță, să se vadă.
Primăria noua, finalizată până la sfârșitul anului
”Cu primăria nouă suntem aproape gata”, ne-a anunțat edilul. ”Avem promisiunea constructorului că până la sfârșitul anului ne vom muta în primăria nouă”, a continuat acesta. Este un proiect binevenit, deoarece, în prezent, vechea primărie este o clădire care nu oferă un spațiu adecvat desfășurării unei activități cu publicul corespunzătoare. Proiectul noii primării a fost propus încă din anul 2017 și a beneficiat de fonduri în valoare de 1,7 milioane de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). În același perimetru va fi amenajat un parc și o parcare, iar în apropierea primăriei se va construi și un magazin foarte mare, în urma demersurilor făcute de administrație pentru ca în comună să vină mai multe magazine astfel încât cetățenii să își poată achiziționa bunurile necesare mai ușor.
Asfaltarea străzilor aproape finalizată în vatra satului
Modernizarea infrastructurii rutiere, reprezintă o altă problemă aflată permanent în atenția administrației din Vidra. ”Pentru străzile laterale, avem un mare proiect pentru asfaltare, dar asfaltăm în condițiile în care avem bani. De fiecare dată când facem rost de bani, mai asfaltăm câte o stradă. Avem o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, iar în acest proiect avem de asfaltat circa 12 străzi, dar o parte dintre ele au deja primul strat de asfalt și urmează șanțurile laterale pentru apele pluviale”, a spus primarul. Edilul a menționat că sunt străzi care sunt aproape finalizate și mai trebuie pus doar stratul de uzură și a menționat în contextul general al modernizării, străzile Gheorghe Gheorghe, Prof. Radu, Paralelă, Cimitirului, Preot Marinescu, Arcului, Rotaru. Mai există și străzi pentru care s-a găsit și soluția asfaltării directe, fără licitație, astfel încât modernizarea merge mai repede, cum este cazul străzii Șeicaru.
Pentru asfaltare mai există și un proiect care are legătură cu extinderea și modernizarea rețelei de canalizare. ”Astăzi avem 80% din rețea acoperită, dar rețeaua este încă funcțională, pentru că nu avem stațiile de epurare. În rest avem racordări, rețeaua este în regulă și sperăm să o punem în funcțiune cât mai repede”, a spus primarul. Potrivit primarului, la începutul mandatului, au fost 22 de km de străzi care trebuiau asfaltate, din vatra veche. La finalul primului mandat au mai rămas 12 străzi. ”Acum suntem aproape de finalizarea lucrărilor de modernizare pentru toate cele 22 de străzi”, a spus edilul, precizând că mai sunt de asfaltat doar câteva străzi foarte mici, dar se poate spune că vatra satului a fost asfaltată.
O nouă grădiniță cu program prelungit
Primăria Vidra și-a propus să realizeze și o grădiniță cu program prelungit, prin transformarea în acest sens a afterschool-ului care nu și-a dovedit eficiența, având o prezență de doar șapte copii. Mai mult, în pandemie, after-school-ul a fost transformat în centru de vaccinare. Așadar, un spațiu care poate fi folosit mult mai bine pentru grădiniță, unde adresabilitatea este mult mai mare. Unitatea de învățământ preșcolar este gata în proporție de 80 la sută, dispune de toalete speciale pentru copii și va avea și un cabinet medical care va fi pus în funcțiune special pentru copii. Grădiniță cu program prelungit mai funcționează în prezent doar la Sintești, cu o singură grupă cu 20 de copii. Celelalte patru grădinițe care funcționează în Vidra au program normal, așadar o decizie binevenită din partea administrației, care a reacționat pozitiv la cererea foarte mare a părinților. Noua grădiniță va avea o capacitate de 40 de locuri.
Planurile pentru îmbunătățirea învățământului nu se termină aici. Primăria și-a propus să construiască două școli noi și o grădiniță la Sintești. ”Am accesat fonduri norvegiene și putem face documentația tehnică în vederea obținerii finanțării și la Crețești. Suntem sprijiniți de Ministerul Educației prin Banca Mondială să obținem finanțare pentru o școală nouă la Crețești”, a explicat primarul.
Tudor Marian spune însă că, din păcate, Vidra este un pic văduvită în privința cheltuielilor pentru școli, deoarece în comună funcționează nouă clădiri de școli pentru cele șapte școli, care însumează circa 1.400 de elevi. ”Avem foarte multe cheltuieli și de aceea ne dorim să punem panouri solare și să demarăm un proiect pentru a obține astfel energie solară”, a menționat primarul.
Facturi mai mici cu 40% la energie electrică
În acest context, primarul a menționat proiectul prin care au fost schimbate lămpile în toată localitatea, în valoare de 700.000 lei. Mai precis, este vorba despre un proiect pentru eficientizarea energiei electrice, care a fost finalizat anul acesta, și datorită căruia consumul de energie electrică s-a redus la 60%. ”Noi am reușit să scădem facturile la energie electrică la aproape 60%, iar în clădirile administrative deja lucrăm la economizoare”, a precizat primarul.
Colectarea gunoiului și groapa de gunoi din apropiere, probleme serioase
O problemă foarte serioasă cu care are mari bătăi de cap administrația comunei Vidra are legătură cu existența gropii de gunoi din apropiere și colectarea deșeurilor.
”Avem probleme cu groapa de gunoi, în sensul că avem miros în comună. Am montat împreună cu cei de la mediu un senzor pentru monitorizarea calității aerului. Vom vedea în ce parametri suntem. Agenția pentru Protecția Mediului, ne-a anunțat că la depozitul ecologic ECO Sud se va construi o stație de tratare și sortare a gunoiului menajer pe care îl ducem acolo. Dacă se va construi această stație cred că va fi bine pentru localitate, pentru că practic 60% din gunoiul pe care îl ducem nu se va mai arunca, ci se va recicla și atunci, probabil, nu va mai mirosi”, a spus primarul. Primăria Vidra face parte și ea printr-un reprezentant din comisia de mediu care gestionează realizarea stației de tratare. Primăria a depus documentele pentru PUZ, în vederea construirii stației de tratare. ”Dacă este adevărat ce au declarat acolo va fi bine pentru localitate. Noi niciodată nu vom da extindere pentru groapă de gunoi. Chiar dacă s-a zvonit asta, eu cât voi fi primar nu voi semna niciodată extinderea gropii de gunoi sau a depozitului ecologic ECO Sud care are o suprafață de 47 de hectare. Groapa a fost înființată în 1999-2000 și nici atunci nu am fost de acord. Am militat împotriva înființării ei”, a semnalat primarul Tudor Marian.
Edilul este convins că oamenii trebuie învățați să își pună gunoiul selectiv și astfel, cu siguranță, va fi mult mai bine. ”Noi le punem cetățenilor deja la dispoziție saci, dar din păcate găsim în tomberoane gunoiul amestecat, PET-uri și găini moarte…”, și-a exprimat dezamăgirea primarul.
Tot în lupta cu gunoaiele, edilul a menționat și camerele de luat vederi care au fost puse la Sintești, unde există o mare problemă cu aruncarea gunoaielor și incendiile provocate. ”Am încercat să salubrizăm 30 de hectare și acum este la fel, câmpul plin de gunoaie. Ce vină are proprietarul că are un teren în câmp, iar pe terenul lui sunt PET-uri?! Pe cheltuiala primăriei trebuie să salubrizăm zona și apoi să ne îndreptăm împotriva proprietarului și să-l amendăm sau să ne dea contravaloarea cheltuielilor pe care le-am făcut cu salubrizarea. Dacă aveam Poliție Locală era mai ușor pentru noi, să intervenim. Nu putem trimite un angajat al primăriei în zonele cu gunoaie, pentru că nu are ce face. Din păcate, ne confruntăm cu o mare problemă privind aruncarea gunoiului. Încercăm să educăm în sensul acesta. Am făcut o campanie de educare, facem întâlniri cu localnicii și le explicăm ce este bine și ce nu. Din deșeurile locale dorim să facem compost, pentru aceasta am primit și utilaje de la Ministerul Mediului și se lucrează la platforma de depozitare a gunoiului de grajd”, a spus edilul. Jurnalul de Ilfov a mai relatat despre acest subiect, în fapt o investiție mult așteptată de legumicultorii din Vidra, deoarece pe această platformă va fi depozitat gunoiul de grajd și resturile vegetale, care vor fi transformate în compost. Acesta va putea fi valorificat ca îngrășământ natural către producătorii din zonă. Proiectului a inclus și achiziționarea unui tractor, a unei o remorci și a unui tăietor de crengi, adică o serie de utilaje pentru operarea platformei.
Tribune pentru spectatorii meciurilor de fotbal
Nu în ultimul rând, pentru că și sportul și relaxarea sunt importante pentru orice comunitate, primarul Tudor Marian a dorit să menționeze că echipa de fotbal a localității, alcătuită din jucători din localitate, a reușit la finalul sezonului trecut să acceadă în Liga a IV-a. ”Și aici, reiese necesitatea de a avea spectatori, astfel că a trebuit să facem două tribune la terenul de sport, pentru gazde și oaspeți cu 150 de locuri”, a mai spus primarul.