După 1 ianuarie 2014, micii fermieri vor trebui să respecte normele europene de igienă dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la 31 decembrie a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, care prevede că numărul total de germeni trebuie să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană, iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.  

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor. În acest sens, Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă. El cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună. Suma cuprinde şi costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Măsura ajutorului de minimis vizează 41.500 de gospodării din toată ţara, care au între unu şi cinci capete. În cadrul acestor gospodării se regăsesc 210.000 de animale, dintr-un total de 1,131 milioane de capete înscrise în registru la APIA.