Prestigiosul cotidian francez consideră că, în România, atunci când un partid ajunge la putere, se crede în-dreptăţit să schimbe tot, inclusiv regulile jocului. Ceea ce se întâmplă în prezent în România este o problemă de cultură politică, afirmă un oficial european, iar Comisia Europeană nu vrea să aleagă viitoarea echipă de guvernământ, ci să apere niște principii, comentează Le Figaro, în ediţia electronică de marţi.

Comisia evită să ia partea cuiva. Ea vrea să apere principii, se spune la Bruxelles, nu să aleagă viitoarea echipă la conducerea ţării. Social-democraţii, moștenitorii partidului unic, și-au asumat unele libertăţi în privinţa Constituţiei. Dreapta lui Traian Băsescu nu s-a comportat mai bine la guvernare, adaugă un oficial european. “Este o problemă de cultură politică. Sunt puţine figuri angelice la București”, afirmă oficialul. 

La cinci ani de la intrarea în UE, România se află sub presiune. Bruxelles-ul îi va soma pe premierul Victor Ponta și majoritatea sa parlamentară să elimine, până la sfârșitul anului, “îngrijorările grave” cu privire la respectarea statului de drept și independenţa Justiţiei. Încrâncenarea stângii de a-l demite pe președintele Traian Băsescu a declanșat o luptă politică ce a depășit frontierele ţării. Fără a se comporta cu mănuși, Comisia Europeană vrea să se folosească de toată greutatea sa în duel și să-și testeze, cu aceeași ocazie, aptitudinea de a impune regula jocului democratic peste tot în Europa. La 22 de ani de la executarea lui Nicolae Ceaușescu, CE își pune întrebări cu privire la “ireversibilitatea și continuarea reformelor” politice, spune ziarul citat.