Legea falimentului personal ar putea fi votată în următoarele două săptămâni, sau cel târziu până la Paşte, de către plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind for decizional, după ce marţi vor fi dezbătute în Comisia Juridică amendamentele depuse de iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall. Comisia Juridică din Camera Deputaţilor urmează să întocmească raportul care va fi trimis în plen. Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul având deja avizul Senatului.

„Dacă un debitor de bună credinţă are un necaz financiar, în loc să fie executat silit sau în loc să stea să i se adune dobândă la dobândă, penalitate la penalitate, cum este în cazul unui credit sau orice altă datorie, proiectul propune un plan de rambursare pe 5 ani, plus încă un an, dacă doreşte prelungirea planului de rambursare, perioadă în care îşi achită datoria aşa cum consideră că poate să şi-o plătească“, a precizat Birchall.

Pentru debitorii bancari proiectul prevede o reglementare specială po­trivit căreia, în perioa­da de după declararea insolvenţei, banca nu poate executa silit garanţia, astfel că „omul nu mai stă cu frica în sân că-şi pierde casa“, nu se mai acumulează penalităţi aplicate la penalităţi.

„Aşadar, îşi plăteşte cât poate din acea datorie, urmând să se poată redresa financiar, deci este scutit de foarte multe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Mai există şi o altă situaţie în care, în funcţie de particularitatea unui debitor, să poată să ceară eliberarea de datorii reziduale, acolo poate intra un om care nu-şi mai poate achita ce i-a rămas de plată. Însă trebuie să particularizăm pe situaţia fiecărui client, pentru că altfel riscăm să avem debitori de rea-credinţă care-şi planifică insolvenţa“, a precizat deputatul PSD Ana Birchall.

 

Modelul Christine Lagarde

 

Într-o postare mai veche pe blogul personal, senatorul Ana Birchall scrie că „introducerea falimentului personal este o măsură pe care FMI-ul a propus-o şi a încurajat-o în multe dintre ţările asistate (Italia, Lituania şi Ungaria sunt doar câteva asemenea exemple). “Ba chiar actuala şefă a FMI, Christine Lagarde, a susţinut necesitatea reformării instituţiei falimentului personal în Franța, prin legea care îi poartă numele, pentru a îmbunătaţi modul în care funcţionează piaţa creditului de consum în Franta şi a însănătoşi economia franceză”.