Curtea Constituţională a dat câştig de cauză, pentru a doua oară, Guvernului cu privire legea pensiilor pentru aleşii locali, pe care a declarat-o, din nou, neconstituţională.

Guvernul a sesizat CCR, în data de 27 iunie, privind legea pensiilor speciale ale aleşilor locali. Atunci, anunţul a fost făcut de premierul Dacian Cioloş într-un interviu la postul public de radio. „Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la ­Curtea Constituţională (…) pentru că, în continuare, din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat, pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menţinute în lege, sunt constituţionale”, spunea premierul.

 

Legea, criticată și de ministrul Muncii

 

Dragoş Pâslaru, a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali, despre care a spus că este un act de iresponsabilitate, riscând să ducă la depăşirea deficitul bugetar. „Atrag atenţia, din nou, că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susţine un sistem de pensii articulat, în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv”.