Prim-vicepreşedintele PNL, primarul sibian Klaus Iohannis, cel care conduce comisia care discută despre regionalizare în partid, a anunţat  că liberalii nu se grăbesc cu regionalizarea şi deocamdată discuţiile pe acest subiect au fost sistate până când se vor primi “câteva materiale de specialitate”.

“Am cerut câteva materiale de specialitate şi după ce le primesc, vom relua discuţiile. A trecut faza discuţiilor aşa generale, cred că trebuie să mergem şi pe chestiuni un pic aplicate. (…) Nu am dat niciun termen limită şi nici nu o să dau. Nu este vorba de o procedură executivă sau administrativă, este vorba de formarea unui punct de vedere al PNL, nu suntem legaţi de niciun termen”, a spus Klaus Iohannis. 

Întrebat dacă este de acord cu propunerea UDMR de organizare a două referendumuri, unul pentru modificarea Constituţiei, altul despre regionalizare, Iohannis a spus că liberalii doresc un singur referendum în care românii să fie întrebaţi atât de Constituţie, cât şi de regionalizare. 

“Noi credem că această chestiune se supune atenţiei populare prin Referendumul de modificare a Constituţiei”, a spus Iohannis. 

Acesta a mai adăugat că “UE nu ne impune nimic”, însă este în interesul României să aibă regiuni administrative, pentru accesarea de fonduri europene. 

Potrivit lui Iohannis, actualele regiuni de dezvoltare “sunt prea slabe”. 

“Se poate face aşa cum e acum, se poate continua, numai că nouă nu ni se pare o soluţie bună. Noi avem regionalizarea pe regiuni de dezvoltare, nouă ni se pare că aceste regiuni sunt prea slabe pentru a gestiona în continuare proiectele europene, de aceea credem că trebuie făcute regiuni administrative. Dar fără structuri regionale, nu se pot atrage fonduri europene”, a explicat Iohannis. 

Acesta a mai spus că, deocamdată, în PNL nu se discută de viitoarele capitale regionale.