După două zile de Congres – 17-18 – iunie, PNL are o conducere nouă. Cei 5.000 de delegați la forumul suprem al partidului, desfășurat la Pavilionul Romexpo, din București, au optat, sâmbătă, cu o largă majoritate, pentru ca Ludovic Orban să ocupe funcția de președinte. Tot sâmbătă, a fost ales, totodată, președintele Curții de Arbitraj, Daniel Buda, și președintele Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, Mihai Barbu.

Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL cu 3.518 de voturi, iar contracandidatul său, Cristian Bușoi, a întrunit doar 952 de voturi. Orban a mulțumit pentru încrederea acordată după alegerea sa ca lider al PNL, și a precizat că această victorie nu este a lui, ci „este victoria PNL, iar ea conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România”.

Trebuie să apropiem politica de morală

„Trebuie să reapropiem politica de morală, trebuie să spunem adevărul, doar adevărul. Trebuie să nu-i mai mințim pe semenii noștri, trebuie să respectăm tot ce înseamnă precept moral, trebuie să ne ținem de cuvânt, să ne respectăm și să ne iubim aproapele. Atunci când ne angajăm să facem ceva să nu avem somn până nu ne îndeplinim obligațiile față de oamenii care ne transferă încrederea prin vot. Morala este fundamentală în politică. Noi suntem PNL, nu suntem orice oaste de strânsură care s-a adunat în jurul vreunui lider carismatic, în jurul unei idei, care să pună mâna pe România. (…) Noi nu putem să facem politică precum fac oamenii politici din celelalte partide, noi avem o ștachetă la care suntem obligați să ne ridicăm în acțiunea noastră politică”, a punctat Ludovic Orban, în timpul desfășurării lucrărilor congresului.

Componența Biroului Executiv al PNL

Duminică seară, în cadrul Consiliului Național, au fost aleși cei 16 membri ai Biroului Executiv al PNL, cei 16 vicepreședinți, dar și prim-vicepreședinții și secretarul general. Cei 16 membri ai Biroului Executiv al PNL: Costel Alexe, Viorel Badea, Cristian Buican, Ștefan Drăgulin, Nicolae Giugea, Bogdan Huțucă, Adrian Miuțescu, Ionel Palăr, Virgil Popescu, Gheorghe Șișcu, Costel Șoptică, Ion Ștefan, Nelu Tătaru, Adrian Veștea, Dan Vîlceanu și Tinel Gheorghe. Secretar general al Partidului Național Liberal a fost ales deputatul de Bistrița Robert Sighiartău. Ilie Bolojan (Bihor) a fost ales prim-vicepreședinte pe strategii politice, Raluca Turcan (Sibiu) — comunicare, Iulian Dumitrescu (Prahova) — mediul de afaceri și societate civilă, iar Mircea Hava (Alba) — relații internaționale. Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a fost ales vicepreședinte pentru Regiunea București-Ilfov.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.356