Calendarul de liberalizare a prețurilor la gazele naturale pentru populație va fi amânat cu cel puțin doi ani, în urma adoptării de către Camera Deputaților a unui proiect de modificare a legilor energiei, gazelor naturale și petrolului. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a afirmat că amânarea se va face pentru anul 2021, față de 2018, cum fusese prevăzut anterior.

Conform spuselor lui Răzvan Nicolescu, acest proiect vizează transpunerea Directivelor europene pentru evitarea aplicării unor amenzi de către Curtea Europeană de Justiţie. El vizează operatorii de transport energie electrică şi de gaz natural, Transelectrica şi Transgaz, la care s-au introdus şi amendamente privind drep­turile consumatorilor. „Cel mai important dintre aceste amendamente este corectarea unei greşeli făcute în 2012, când s-a negociat acel calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru populaţie şi s-a stabilit un termen la 31 decembrie 2018, un termen absolut nesustenabil. Amendamentul făcut la comisie, pe care Guvernul îl susţine, este amânarea cu cel puţin doi ani şi jumătate pentru polulaţie, amânare absolut necesară, amânare fără de care preţurile la gaz, dacă s-ar aplica calendarul negociat de Guvernul Boc în 2012, ar genera o creştere de 40% în următorii doi ani”, a afirmat Nicolescu. Prin acest proiect, transportul şi distribuţia de energie şi de gaze naturale sunt declarate de interes naţional, respectiv, interes general.

Punct unic de contact, pentru consumatorii casnici

Preşedintele Comisiei de industrii din cadrul Camerei Deputaților, Iulian Iancu, a precizat că acest proiect prevede şi obligativitatea publicării tuturor costurilor, care vor putea fi analizate de toţi consumatorii din România. De asemenea, va fi obligatorie introducerea punctului unic de contact pentru consumatorul casnic, pentru soluţionarea în timp optim a sesizărilor, contestaţiilor, reclamaţiilor etc. Iancu a mai arătat că a fost preluată şi directiva europeană privind gazul natural comprimat, şi anume ca toate mijloacele de transport să fie obligate ca, până în 2020, să aibă 20% din combustibil gaz natural comprimat. O altă prevedere stipulează că operatorii de distribuţie nu mai au acces în casele consumatorilor, decât în cazurile de siguranţă, de pericol de explozie. 

Deputatul a subli­niat că cea mai importantă măsură este prorogarea termenului şi extinderea calendarului, care va avea ca efect menţinerea coşului pentru gazele naturale până în 2021. Proiectul a primit 241 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 95 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional în acest demers.