Cea mai recentă Ligă a primarilor ilfoveni, desfășurată pe 10 aprilie a.c., la Palatul Știrbei, a fost de declarată nestatutară, în sală fiind prezenți doar 11 dintre cei 40 de primari din județ. Au onorat, însă, invitația, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, prefectul județelui, Mihai Daniel Rășică, subprefectul Cătălin Pantazi, șefii unor instituții deconcentrate și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula.

Și chiar dacă prezența aleșilor a fost una nesemnificativă, temele discutate au fost de mare interes și au vizat, cu prioritate, viitoarea perioadă de finanțare europeană, 2014-2020. În acest context, Marian Petrache a vorbit despre faptul că, pentru perioada de programare 2014-2020, Regiunea București-Ilfov a fost încadrată ca regiune mai dezvoltată, nebeneficiind astfel de perioada de sprijin tranzitoriu necesar consolidării performanțelor obținute. ”Acum ne chinuim să aranjăm de așa natură banii aștia, încât să putem discuta cu bucureștiul, civilizat, care sunt nevoile noastre, care sunt nevoile lor. Pentru ca, acum, regiunea ”bogată” nu mai primește bani pe coeziune, iar noi am ratat multe momente în vechea perioadă de programare…pentru drumuri județene, apă, canal etc. Acum spre exemplu, ne chinuim să facem o ADI (n.r. – agenție de dezvoltare intercomunitară) pentru gunoaie și nu reuțim pentru că unul și altul se împotrivesc., iar șansele de realizare sunt de 20%”, a spus Petrache. Dan Nicula a confirmat faptul că ”problematica banilor e cea mai spinoasă pentru regiunea București-Ilfov”, și a completat cu afirmația potrivit căreia, în acest moment, programele operaționale 2014-2020 sunt doar conturate, însă, până în prima decadă a lunii mai ”vom fi mai aproape de adevăr!”.

Și tot legat de partea financiară, prefectul Rășică a cerut ADRBI o mai mare disponibilitate spre consilierea autorităților locale, la întocmirea proiectelor europene, pentru a evite, pe viitor, aplicarea de corecții sau contestațiile. ”Avem bani și proiecte aprobate, însă pierdem vremea prin instanțe”, a spus prefectul, care i-a cerut lui Dan Nicula, ”puțin mai multă consultanță”. ”Salariile de la dvs. din agenție, comparativ cu salariile dintr-o primărie – sunt puțin diferențiate. Așa că, poate e nevoie de mai multă consultanță din partea dvs. Nu vă acuz, dar poate facem ceva în acest sens, pentru că știu cu ce se confruntă primarii, personalul este puțin și are multă treabă”, a completat prefectul.

Atenție la alegeri!

O altă problematică discutată la Liga primarilor a fost legată de apropierea alegerilor europarlamentare și parlamentare. Prefectul Mihai Daniel Rășică a cerut mare atenție la pregătirea autorității electorale. În acest sens a vorbit despre obligativitatea primăriilor, conform legii, de a asigura corespondent pe subiect. În context, prefectul a felicitat localitățile Bragadiru, Berceni, Buftea, pe care le-a dat drept exemple pozitive. ”Mi-am propus o întâlnire cu toți secretarii de primării pentru a discuta problematica”, a subliniat prefectul. Profitând de prezența în sală a comisarului șef de poliție. dr. Gheorghe Popescu, inspector şef al IPJ Ilfov, Mihai Daniel Rășică a vorbit despre prioritățile mandatului său, printre ele aflându-se fluidizarea traficului pe Centură. În acest sens, prefectul județului Ilfov a avut deja o discuție cu noul prefect al Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, urmând ca, pe viitor, cei doi să analizeze și problemele legate de transportul în comun în zona metropolitană București-Ilfov, dar și cele legate de serviciile de taximetrie între cele două unități administrativ teritoriale.

Pace, unire și credință!

Secretarul general al Ligii primarilor ilfoveni, Ioan M. Teodorescu a pregătit în mapele de prezentare a evenimentului o radiografie succintă a marilor ”uniri” menite să salveze viața și civilizația de pe Pământ. Și, a dorit ca la ceas aniversar – pe 10 aprilie 2014 – fiind sărbătoriți 21 de ani de înființare a Ligii primarilor ilfoveni, întâlnirea de la Palatul Știr­bei să de desfășoare sub tema – ”Pace, unire și cre­dință – garanțiile vieții și civilizației pe Terra”. În plus, dată fiind și apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, Ioan M. Teodorescu a ținut să amintească tuturor, prin rândurile scrise de domnia sa, de adevărul etern al Mântuitorului Isus Hristos – ”Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pace pe pământ și între oameni bună voire”.