Premierul Dacian Cioloș a anunțat că, în maximum o lună, Guvernul va propune o serie de măsuri menite să limiteze vânzarea terenurilor agricole și să încurajeze achizițiile de terenuri de către cei care doresc să le lucreze.

 „(…) Aici analizăm pe de-o parte, oportunitatea de a veni cu o propunere legislativă nouă sau ordonanță de urgență, sau de a merge cu propuneri de amendamente pe proiectele de legi care sunt deja în Parlament pe acest subiect și avem discuții cu parlamentari. Lucrăm pe câteva idei care să revadă puțin dreptul de preempțiune, să favorizeze pe cel care lucrează terenul sau colectivitățile locale, chiar statul“, a declarat Cioloș, la TVR.

Premierul a vorbit și despre soluții privind încurajarea achizițiilor de terenuri.

„Pe noi ne interesează ca terenurile să nu fie achiziționate pentru a fi speculate, ci să fie lucrate și de asta ne gândim inclusiv la anumite termene minimale de la care, după ce s-a cumpărat un teren, el să poată fi dat în folosință tocmai pentru a încuraja achizițiile de terenuri din partea celor care doresc să le lucreze“, a mai spus Cioloș.

 

Grijă pentru păduri

În ceea ce privește defrișările ilegale de păduri, premierul a amintit de adoptarea OUG „prin care a crescut nivelul sancțiunilor și con­tra­vențiilor pentru cei care nu își fac treaba în a menține în condiții legale pădurile“. Cioloș a vorbit și despre “alte tipuri de măsuri legate de așa-numitele amenajamente silvice”.

 

„Asta înseamnă un plan de menținere și în­treținere a parcelelor de păduri pe mai mulți ani, pe baza cărora se pot face tăierile. Și acolo sunt chiar ilegalități în modul de elaborare a acestor planuri și apoi de implementare a lor, și aici pregătim o serie de măsuri care vor duce la o mai mare transparență pentru orice cetățean legat de modul în care sunt exploatate pădurile“, a spus prim-ministrul.