Zeci de mii de obiecte pierdute și găsite de locuitorii din Tokio, cum ar fi chei, ochelari, telefoane etc., precum și milioane de dolari ajung în fiecare an la Departamentul de obiecte găsite al Poliției din Tokyo, ceea ce reflectă devotamentul japonezilor față de numerar și returnarea proprietății pierdute, informează Bloomberg.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut, locuitorii din Tokyo au returnat poliției o sumă record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub formă de bani găsiți, iar aproape trei sferturi din acești bani au ajuns la proprietarii de drept.

Banii cash sunt în siguranță, la Tokyo

Deținerea de numerar prezintă foarte puține riscuri în Japonia. Totodată, în Tokyo criminalitatea este redusă la fel ca și teama de a fi jefuit. În acest oraș, unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, este ceva obișnuit ca oamenii să își rezerve locurile în cafenele așezând pe masă telefonul mobil, pentru a merge să comande la tejghea. În plus, chiar și cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi păstrate de comercianți în eventualitatea în care proprietarul va veni să le caute într-o zi.

Cursuri de etică și moralitate, în școală

Unii analiști consideră că acest lucru se explică prin cultura și educația etică a japonezilor. „Școlile japoneze au
cursuri de etică și moralitate iar elevii învață să se pună în locul celor care și-au pierdut bunurile sau banii. Astfel încât este ceva normal să vezi copii care aduc la poliție o monedă de 10 yeni pe care au găsit-o”, declară Toshinari Nishioka, fost ofițer de poliție și în prezent profesor la Kansai University of International Studies. În plus, există legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipulează că oricine găsește bani trebuie să îi returneze la poliție și are dreptul de a primi o recompensă cuprinsă între 5 și 20% din valoare sumei, dacă proprietarul solicită returnarea banilor, și la întreaga sumă de bani, dacă în decurs de trei luni nu se prezintă nimeni să reclame pierderea banilor.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.343