La Afumaţi

Înălţată frumos, în parohia Afumaţi II se află clădirea Bisericii Sf. Dumitru, pe care localnicii o numesc “cea nouă”. Viaţa credincioşilor din comună e vrednică de buna rânduială a tradiţiilor istorice şi datinilor creştine, toate păstrate cu evlavie de enoriaşi. Aşezământul bisericesc poartă hramul “Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Ridicată între anii 1932-1940, e zidită din cărămidă şi are formă de cruce, în stil românesc. Între multe altele, minunate au fost faptele care i-au dat construcţiei o strălucire aparte, în ultimii ani. Despre ele vom vorbi, în cele ce urmează.

Tot din paginile ziarului nostru, cititorii au aflat că biserica a fost subiectul celei mai importante investiţii făcută pentru comunitatea locală – de către o persoană particulară, pentru modernizarea aşezământului. 150.000 de lei a fost valoarea unui sistem ultramodern, de încălzire prin pardoseală şi pavarea acesteia, în final, cu plăci din granit. Dincolo de conceperea ansamblului de instalaţii – echipele de lucru, utilajele, materialele, toate au fost puse puse la dispoziţie şi plătite de Mircea Tudor. S-a lucrat după planurile inginerești întocmite de el și sub supravegherea lui, riguroasă.    

O scurtă rememorare

Mircea Toader e cel mai apreciat inventator român contemporan. Primarul Gabriel Dumănică şi Consiliul Local i-au acordat, în anul 2010, titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii.

Meritul oficialităţilor e acela de a-l fi integrat comunităţii pe acest specialist.

A urmat marea sărbătorire a hramului bisericii, la 26 octombrie, 2013, sub atenta grijă duhovnicească a preotului paroh, dr. Ionică Florin.  

Acum, alte lucrări de modernizare

Prin susţinerea şi atenţia constante ale primarului Gabriel Dumănică şi Consiliului Local, în 2014, a fost întocmită documentaţia tehnică, pentru o amplă serie de reparaţii ale aşezământului re­ligios. De aceasta s-a ocupat preotul paroh dr. Ionică Florin, care o obţinut şi Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh, Daniel. 

E vorba despre reparaţia acoperişului, înlocuirea învelitorii şi renovarea faţadei bisericii. Lucrările la biserica parohială au început anul acesta, în februarie, cu decopertarea tablei vechi, refacerea de astereală, vopsirea sageacului, refacerea și zugrăvirea fațadei bisericii, montarea tablei de zinc-titan, pentru acoperiș. Proiectul, în valoare de 248.000 de lei, e susținut de Primăria Afumați, în procent de 75 %. Restul sumei provine din fondurile Secretariatului de Stat pentru Culte.

Simultan cu aceste lucrări, din inițiativa preotului Ionică Florin, s-au montat geamuri și uși din termopan stejar, în pronaosul bisericii, dar și piatră decorativă, pe soclul din exterior al bisericii, cu sprijinul enoriașilor Parohiei Afumați II.

Tot în acest an, din inițiativa lui și cu același sprijin de nădejde al primarului, dar și al enoriașilor, vor începe ample lucrări de restaurare a picturii murale, realizată în anul 1940 de marele pictor, Josif Keber.

Preotul paroh Ionică Florin a spus: “Mul­țumim Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale, Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel, Preacucernicului Părinte Protoiereu Cristian Burcea, dlui primar Gabriel Dumănică și Consiliului Local, tuturor enoriașilor parohiei noastre. Nădăjduim, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ca odată cu marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos – lucrările de reparații și renovare de la biserica noastră parohială să fie finalizate cu bine”.

Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumati, ne-a declarat: “În ultimii ani, parteneriatul onest și transparent între primărie, biserică, școală și cetățeni a fost cheia soluționării tuturor cerințelor, care s‑au ivit pe parcursul dezvoltării economice, sociale și, iată acum, spirituale din comunitatea noastră. E limpede că, indiferent de situație, trebuie să fim, și vom fi un sprijin continuu pentru rezolvarea oricăror împrejurări, care pot să apară uneori și ca dificultăți. Dar, împreună vom găsi mereu calea cea mai utilă să ducem la bun sfârșit proiectele de modernizare, la standarde civilizate, ale vieții concetățenilor noștri”

 

Impozite mai mici, pentru locuitorii din Afumați

Anul acesta, oamenii din comuna Afumați au avut parte de o surpriză plăcută: membrii Consiliului Local au hotărât, pe 26 noiembrie, anul trecut, ca afumățenii să beneficieze de unele  taxe și impozite mai reduse, începând cu 1 ianuarie 2015.

 

E o hotărâre benefică, ce despovărează buzunarul cetățeanului, în bună măsură, dar și o metodă de a crește colectarea dărilor către bugetul local. Astfel, consilierii, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică, au scăzut impozitele pe clădiri, pentru persoanele fizice, de la 15% la 10%. Prin urmare, 5 procente din suma pe care contribuabilii din Afumați o plăteau către bugetul local vor rămâne în portofelele afumățenilor. De asemenea, cei care își vor achita impozitele pe clădiri, până pe data 31 martie, vor beneficia de o bonificație de încă 10 %. Așadar, însumate, cele două reduceri vor aduce după sine o economie de 15% în bugetele personale, ale locuitorilor din Afumați.