Biroul Politic Naţional al PNL l-a validat, lunea trecută, cu unanimitate de voturi, pe Ludovic Orban drept candidat al partidului pentru Primăria Capitalei. Anunțul a provocat oarece agitație în rândul liderilor PSD, care au hotărât să analizeze mai bine șansele ca Gabriela Firea, candidatul propus de social-democrați, să câștige fotoliul de primar al Bucureștiului.

Decizia BPN vine după ce, săptămâna trecută, PNL Bucureşti l-a propus pe Ludovic Orban pentru a candida la Primăria Bucureşti, acesta înlocuindu-l pe europarlamentarul Cristian Buşoi. Ludovic Orban urmează să îşi facă publică echipa de campanie, din rândul căreia vor face parte specialişti, un purtător de cuvânt şi un şef de campanie. „Am aşteptat cu emoţie acest moment. (…) Sunt pregătit, sunt hotărât, am toată experienţa necesară pentru a fi învingător”, a declarat Ludovic Orban.

PSD, pus pe jar

Schimbarea candidatului din partea PNL la primăria Capitalei a agitat spiritele în PSD. Deși, inițial, social-democrații au afirmat că această schimbare îi avantajează, se pare că mutarea liberalilor va duce la schimbarea strategiei la nivelul PSD. Prin urmare, liderii PSD au decis să comande un sondaj care să arate care ar fi șansele Gabrielei Firea într-o confruntare cu Ludovic Orban. Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX că, în cazul în care sondajele nu arată șanse de câștig pentru PSD, ar putea apărea o schimbare de candidat. Deja se vehiculează numele fostului ministru al Educației în cabinetul Ponta, Sorin Cîmpeanu, ca un posibil înlocuitor al lui Firea.

 

Aliații nu au ajuns la consens

 

În ceea ce privește negocierile cu aliații – ­ALDE și UNPR – a fost semnat un protocal de colaborare, însă cele două formațiuni cu care PSD a semnat protocoale nu au ajuns la un consens. ­ALDE a declarat că nu colaborează decât cu PSD. În aceste condiții, susțin sursele din PSD, va fi greu de obținut un consens pentru susținerea unui candidat unic la primăria Capitalei. PSD ar înclina mai mult pentru susținerea ALDE, pentru că Tăriceanu ar aduce oricărui candidat un plus de notorietate de 12-14%, dacă îl susține public. La rândul lor, cei de la ­ALDE își doresc susținerea  din partea PSD la sectoarele 1 și 4, aceasta fiind condiția lui Tăriceanu pentru susținerea candidatului social-democrat la primăria Capitalei. La rândul lor, social-democrații i-au propus lui Tăriceanu să intre în cursa electorală fie la sectorul 1, fie la primăria Capitalei, însă acesta a refuzat. Pe de altă parte, ­UNPR își dorește ca PSD să-l susțină a sectorul 2 pe Neculai Onțanu, primarul în funcție. În același timp, UNPR își pre­gătește un candidat in­dividual la  Capitală, în persoana senatorului Ilie Năstase, fostul tenismen.