◉ O acțiune similară a avut loc pe 16 aprilie
Comuna Ștefăneștii de Jos face eforturi foarte mari pentru a scăpa de deșeurile abandonate în diferite zone, iar orice prilej pentru curățenie este folosit din plin de administrația aflată într-o permanentă luptă cu gunoaiele. Acesta este și motivul pentru care, în cadrul campaniei naționale de ecologizare ”Curățăm România”, administrația din Ștefăneștii de Jos a făcut curățenie în zona lacurilor și a străzilor din localitate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 599, ediția print
Întrucât obiectivul administrației din Ștefăneștii de Jos este acela de a avea o localitate curată, fără deșeuri, campania de ecologizare din data de 2 mai a fost primită cu entuziasm în comună, având numeroși participanți, deși o acțiune similară fusese organizată cu două săptămâni în urmă. La campania de ecologizare desfășurată în cadrul programului ”Curățăm România”, la Ștefăneștii de Jos au participat peste 200 de persoane. Au făcut curățenie în comuna lor elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din localitate, angajații Societății de Gospodărie Ștefănești și angajații Primăriei Ștefănești. ”Am colectat în jur de 700 kg de sticlă, circa 2,5 tone de plastic, 500 kg de carton și circa 3 tone de deșeuri menajere. Așadar, a fost o acțiune mare, care a început luni, la ora 10.00 și a durat aproximativ patru ore. Campania de ecologizare s-a desfășurat în zona lacurilor, dar după ce au fost curățate zone din proximitatea acestora, s-a intrat pe aproximativ 30-40 de străzi din localitate. Pentru străzile care au rămas necurățate, vom organiza o nouă acțiune peste aproximativ două săptămâni. Mănușile, sacii, logistica au fost asigurate de Gospodăria Ștefănești, precum și tot ce a fost necesar pe partea de transport, platforme cu care am ridicat gunoiul, tractorul cu remorci. S-au făcut mai multe drumuri, iar colectarea s-a realizat selectiv. Toate resturile au fost puse în autospecialele de gunoi și au fost duse la groapa de gunoi”, ne-a explicat primarul interimar Mircea Gheorghiță.
O acțiune similară a avut loc pe 16 aprilie
Campania de ecologizare desfășurată pe 2 mai a fost o continuare a campaniei pe care a inițiat-o Primăria Ștefănești înainte de Sărbătorile Pascale. Prima acțiune de ecologizare, sub deviza ”Ștefănești Verde”, ediția a 4-a, a avut loc pe 16 aprilie. ”Am pornit atunci echipați adecvat spre pădure, locul de unde am adunat grămezi de deșeuri menajere și nu numai”, ne-a declarat primarul interimar al comunei Ștefăneștii de jos, Mircea Gheorghiță. ”Cu această ocazie, facem din nou un apel către cetățeni și vă rugăm, aveți grijă de mediul înconjurător! Deșeurile se aruncă în locurile amenajate special pentru asta, pădurea nu e groapă de gunoi!”, a atenționat edilul. Acesta a adăugat că s-a făcut curat pe partea zonei industriale. La acțiunea din 16 aprilie, au participat peste 100 de persoane, printre care conducerea și angajații primăriei, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1, sub supravegherea dir. adj Simona Gheorghe, dar au venit și angajații companiei Micul Fermier.
”Mulțumim celor care s-au oferit voluntari în această acțiune de ecologizare, au fost prezenți și implicați în bunăstarea comunei într-un număr mare!”, a mai transmis Mircea Gheorghiță. Edilul a spus că nu s-a așteptat ca pe acea zonă, unde nu este trafic, să fie atât de mult gunoi. A fost o acțiune care a durat aproximativ cinci ore. ”Am fost uimit de ce cantitate de gunoi poate exista acolo, predominând resturile din construcții și PET-uri. Este una dintre problemele mari cu care se confruntă primăria, iar în ultimii ani am avut numeroase campanii de genul acesta. Acum, ne-am propus ca cel puțin o dată pe lună să avem această campanie, astfel că ne propunem să mai inițiem o astfel de acțiune la sfârșitul lunii mai”, a spus edilul. Primarul a explicat că în comună există zone vulnerabile, ”fierbinți” în privința deșeurilor abandonate, iar administrația face mari eforturi să stopeze acest fenomen, cu ajutorul camerelor video, al Poliției Locale și chiar cu ajutorul cetățenilor.
Edilul a dat exemplul zonei Rewe. ”Acum două luni, am mers din poartă în poartă și am explicat că nu este bine ca altcineva să muncească după cetățeni pentru resturile care sunt aruncate necontrolat. Am predat cetățenilor din zonă, cu proces verbal, câte o pubelă și le-am explicat că în fiecare zi de marți, mașina va veni și va ridica acea pubelă. E mult mai simplu, mai curat, mai sănătos pentru toată lumea, dar și mai puțin costisitor pentru primărie”, a explicat primarul. Acesta ne-a mai spus că lupta cu deșeurile continuă și își dorește ca în scurt timp să nu mai fie necesar să strângă gunoaie, ci doar să fie întreținută curățenia în comună.
Mulțumiri pentru voluntari
”Pe această cale le mulțumesc voluntarilor, angajaților de la primărie, de la gospodărie, și copiilor de la școală, dnei director adjunct, domnilor profesori pentru implicare. Pe cei mici i-am văzut foarte încântați și nu terminasem acțiunea respectivă, iar ei deja ne-au întrebat când va fi organizată următoarea. Sunt niște mici ecologiști în care îmi pun mari speranțe”, a subliniat primarul.
Mircea Gheorghiță a remarcat și faptul că după acțiunea pe care am avut-o cu ajutorul societății comerciale Micul Fermier, și alte societății comerciale au contactat administrația și și-au declarat interesul să participe la următoarele acțiuni. ”Sper ca numărul lor să crească și astfel și eficiența campaniei”, a mai spus edilul evidențiind că acțiunile de ecologizare au căpătat și o componentă educațională foarte importantă. Un exemplu ar fi proiectul intitulat ”Natura ne oferă jucării”, în cadrul căruia elevii au realizat din materiale reciclabile, diverse obiecte. Fiecare elev din clasele a V-a A, a V-a B, a V-a C, a VI-a A, A VI-a
B, a VI-a C, a VII-a A și a VII-a B a primit câte o diplomă de participare la proiect.