SAMBO este un acronim derivat din limba rusă, care, în traducere, înseamnă „autoapărare fără armă”. Primele demonstrații și concursuri în România ale acestui stil spectaculos de luptă au apărut în 2004. Inițiatorul acestora era, în acea vreme, un fost campion, basarabeanul Viorel Gâscă. Astăzi, promotorul acestui sport în țara noastră este președintele Federației de SAMBO și, totodată, antrenorul lotului național.
În 2008, în timpul mandatului de ministru al Sportului a lui Octavian Bellu, acest sport este recunoscut oficial în România, pentru ca trei ani mai târziu să se înființeze și Federația de SAMBO, condusă de Viorel Gâscă. În perioada 2008-2011, la Buftea s-au desfășurat și trei concursuri, sub titulatura „Cupa Ilfov”, care s-au bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Județean de atunci. Tot pe vremea aceea, omul inimos și pasionat care este Viorel Gâscă a pus bazele unui club de SAMBO în acest oraș și, pe cheltuiala proprie, a amenajat și o bază sportivă cum puține există în România. Ea beneficiază de o sală de antrenamente modern utilată, cabine de duș, saună, vestiare, precum și de 14 camere pentru cazarea sportivilor. În prezent, lotul național de SAMBO își desfășoară antrenamentele în cantonamentul de la Buf-tea. În numai 4 ani de la recunoașterea oficială a acestui sport, SAMBO a cunoscut o dezvoltare apreciabilă. În prezent, în țară există 24 de cluburi, în care activează aproape 450 de sportivi, la toate categoriile de vârstă.
Campionii de la Buftea
Grație eforturilor depuse de dl. Gâscă, rezultatele nu au întârziat să apară. Deși vârsta Federației este destul de „fragedă”, palmaresul luptătorilor bufteni ar umple de invidie sportivi din țări cu tradiție în acest stil de luptă. De la înființarea forului sportiv de SAMBO luptătorii bufteni au participat la concursuri de prestigiu la nivel mondial, cu rezultate strălucite. Anul acesta, la Campionatele Europene de SAMBO pentru Juniori și Tineret, românii au obținut 7 medalii, din care 2 de aur, 2 de argint și 3 de bronz. Aurul a fost câștigat de Daniel Natea, la masculin și de Mădălina Pantea, la feminin. Medaliile de argint le-au revenit Gabrielei Tașcu (CS Buftea) și Andreei Florian. Bronzul a fost adjudecat de Georgiana Pantea (GYM Oradea), Florin Calistrache (CS Buftea) și Elena Ion. De asemenea, la CE de cadeți, Codrina Ionescu (CS Buftea) a câștigat argintul, iar Patricia Petraș (GYM Oradea), bronzul. Dar performanțele nu se opresc aici. La CE de seniori, sportivul de la Buftea, Valerian Tighineanu, a cucerit medalia de argint iar Andrei Blându, de la Valleriana Târgoviște, a intrat în posesia medaliei de bronz. Dar luptătorii bufteni nu s-au mulțumit doar cu atât. La CM pentru juniori și tineret, Daniel Natea (Valleriana Târgoviște) a repetat performanța de la europene și a câștigat din nou aurul. Medalia de argint a fost adjudecată de Andreea Florian (Oradea), iar bronzul, de Mădălina Pantea (Oradea) și Gabriela Tașcu (CS Buftea). Clubul buftean a mai înregistrat o performanță și la Cupa Mondială de la Moscova, unde Eugenia Coastache (CS Buftea) a câștigat o medalie de aur. Dar stați, că n-am terminat! La Cupa Mondială a Studenților, competiție desfășurată la Kazan, constituind o avanpremieră a Universiadei de la anul, două luptătoare de la clubul din Buftea, Daniela Condiu și Gabriela Tașcu, au câștigat medalia de argint, respectiv de bronz a competiției. În 2013, pe sportivii din Buftea îi așteaptă câteva competiții importante, pentru care se pregătesc cu asiduitate, cum ar fi CE, CM, Uni-versiada, la care concursul de SAMBO face parte din programul competițional pentru prima oară, precum și jocurile Sport Accord.
O antrenoare „de aur”
Denisa Oprea, căci despre ea este vorba, este, credem noi, cea mai tânără antrenoare de SAMBO din țară. La numai 23 de ani Denisa se ocupă de instruirea grupei pregătitoare și de începători de la clubul din Buftea, unde inițiază în tainele acestui sport aproape 35 de copii. A început să practice judo de mică, dar a fost atrasă și de SAMBO. În 2007, la numai 18 ani, a câștigat medalia de aur la CM pentru juniori și Tineret din Serbia. Din păcate, o accidentare și lipsa banilor pentru tratament au obligat o să renunțe la viața competițională. Așa a ajuns una dintre cele mai tinere antrenoare din acest sport. „SAMBO te întărește fizic și psihic, te disciplinează!” ne spune Denisa. „Mai mult, te ajută să te aperi în situații dificile. Eu antrenez aici copii pe care sunt sigură că îi vom vedea la Olimpiada din 2020, când SAMBO va fi admis ca sport olimpic. În România, la campionatele naționale nu pot participa decât copii peste 11 ani. Dar am participat la campionate din Germania și Grecia cu 11 sportivi și ne-am întors cu tot atâtea medalii, 2 de aur, 3 de argint și 6 de bronz. Din păcate nu sunt prea mulți bani pentru ca acești luptători de excepție să participe la astfel de competiții.”, încheie cu amărăciune Denisa Oprea.
Viorel Gâscă întărește și el spusele Denisei, dar, spune domnia sa, „Sunt un luptător, nu-mi place să mă vaiet! Tot ce vedeți aici este făcut cu eforturi proprii. Este o onoare pentru orașul acesta, al cărui nume este purtat cu cinste peste tot în lume de sportivii noștri.”
Într-adevăr, am rămas uimit de valoarea performanței acestui micuț club buftean, având în vedere mijloacele financiare avute la dispoziție, dar m am convins că pa-siunea pentru acest sport, atât de spectaculos, poate învinge lipsa banilor. Poate că autoritățile din Buftea, Primăria și Consiliul Local să deschidă ochii asupra comorii din ograda lor și să sprijine mai atent nevoile sportivilor care, iată, aduc orașul în elita mondială a luptătorilor de SAMBO.
La micuții luptători de SAMBO din Buftea a sosit Moș Crăciun
Marțea trecută, când am vizitat clubul CS SAMBO Buftea, cei mai micuți practicanți ai acestui sport se pregăteau de antrenament când, surpriză, la ușa sălii în care se aflau a bătut, cine credeți? Ei, da, chiar Moș Crăciun în persoană încărcat cu daruri multe sponsorizate de dna Florentina Rudeanu, managerul spitalului din Buftea și de Jurnalul de Ilfov. Prichindeii s-au bucurat nespus la vederea Moșului și au ținut morțiș să se fotografieze cu el, alături de antrenoarea lor, Denisa Oprea și de președintele Federației Române de SAMBO, Viorel Gâscă. Mulți dintre ei aveau atârnate de gât multe medalii, care mai de care mai strălucitoare, pe care le arătau cu mândrie celor prezenți. Drept mulțumire pentru darurile aduse, copii au făcut demonstrații spectaculoase cu procedeele de luptă învățate, care au rupt ropote de aplau-ze din partea celor prezenți.
Vasili Oshchepkov, părintele SAMBO
Acest stil de luptă a fost inventat pe la 1923 de doi ruși, Vasili Oshchepkov și Victor Spiridonov pentru pregătirea ostașilor din armata sovietică. În 1938 se desfășurau, la Moscova, primele competiții El reprezintă sinteza ingenioasă a mai multor stiluri de luptă, cum ar fi ju-jitsu și judo (japonez), khapsagay (mongol), chidaoba (georgian), khurash (uzbek), kokh (armean) sau trânta moldovenească. A rezultat un stil de luptă foarte eficace și spectaculos, bazat pe tracțiuni, pârghii, lu-xări pe picior și fixări la sol. Se practică două variante, denumite SAMBO sportiv și SAMBO Combat care implică și loviri. În 1985 a fost înființată prima Federație Internațională de SAMBO Amator. În prezent președintele de onoare al Federației Internaționale este Vladimir Putin.