Primăria Măgurele continuă lupta împotriva extinderii pandemiei de SARS-COV-2 (COVID-19) și, implicit, campania de dezinfecție începută imediat după identificarea primului caz de îmbolnăvire în România.

Miercuri, 1 aprilie 2020, au fost dezinfectate zeci de străzi (majoritatea artere intens circulate) și locuri de parcare, dar și 88 de scări de bloc. Echipele care au acționat în oraș au folosit 12 tone de soluții omologate, care nu pun în pericol sănătatea oamenilor și sunt prietenoase cu mediul. Astfel, pentru dezinfectarea străzilor s-a utilizat soluție hipoclorit de sodiu, iar în casele scărilor și în spațiile comune din interiorul blocurilor – Desogen.

Acțiunile de dezinfecție continuă și, de aceea se face un apel către șoferii obișnuiți să-și parcheze mașinile pe carosabil – să renunțe la acest obicei pentru că încurcă echipele de dezinfecție și împiedică realizarea unei acțiuni complete și corecte!

Reamintim că, până acum, Primăria Măgurele a făcut toate demersurile legale și a luat toate măsurile care au ținut de administrația locală pentru a proteja sănătatea locuitorilor orașului. ”Vă asigurăm că urmează o nouă serie de acțiuni de amploare, astfel încât să fim cât mai în siguranță posibil și să prevenim eficient extinderea epidemiei provocată de noul coronavirus. Iată, pe scurt, măsurile luate până în acest moment:

🔴 Prin Hotărârea Consiliului Local din martie 2020 de aprobare a bugetului local al orașului Măgurele, s-au alocat 200.000 de lei pentru situații de urgență. Ca urmare a decretului 195/2020, Comitetul pentru Situații de Urgență Măgurele a hotărât achizitionările ce se vor face din acest fond, în vederea aplicării măsurilor obligatorii pe care administrația locală a trebuit să le ia ca urmare a ordonanțele militare emise.

🔴 Din momentul în care, în România, a fost înregistrat primul caz de infectare cu coronavirus, au fost contactați furnizori de materiale necesare pentru combaterea efectelor pandemiei. Chiar dacă majoritatea stocurilor au mers către spitale care au nevoie stringentă de aceste materiale, fiind în prima linie în lupta cu acest virus, autoritățile locale din Măgurele au achiziționat într-o primă etapă:

– măști de protecție de unică folosință (2.500 bucăți);
– dezinfectant pentru pardoseli (50 litri);
– dezinfectant pentru mâini (125 litri);
– mănuși de unică folosință (2.000 perechi);
– igienizant pentru mâini (20 litri).

🔴 Doar marți, 31 martie, ziua în care a intrat în vigoare Ordonanța militară nr. 4, s-au achizitionat 250 de dozatoare profesionale pentru dezinfectant, care vor fi montate la fiecare scară de bloc, și o cantitate de 200 de litri de dezinfectant gel pentru mâini. În plus, avem soluțiile necesare pentru a dezinfecta periodic lifturile, casele scărilor și spațiile comune din blocuri. De asemenea, au fost comandate 100 de viziere de protecție și 100 de combinezoane de unică folosință, ce vor fi utilizate de personalul Primăriei și de polițiștii locali care vor intra în contact cu persoanele aflate în izolare. Vă asigur că putem face față nevoii de materiale de protecție, suntem în contact permanent cu furnizorii, fără, însă, să facem stocuri inutile în timp ce astfel de materiale trebuie să ajungă cu prioritate în toate spitalele din țară, care au cea mai mare nevoie de ele.

🔴 Serviciul de Asistență și Protecție Socială are o evidență clară a persoanelor de peste 65 de ani, care a fost transmisă, de altfel, și Consiliului Județean Ilfov. La nivel local, am aplicat însă un plan prin care toate persoanele vârstnice aflate în imposibilitatea de a se deplasa, cu dizabilități ori izolate sunt asistate zilnic de echipe mixte de Poliție Locală și funcționari ai Primăriei, care le asigură inclusiv aprovizionarea cu alimente, apă, medicamente. În acest fel este evitată expunerea lor la îmbolnăvire.

🔴 Au fost luate și până acum măsuri în ceea ce priveștre dezinfecția, iar acestea vor continua. Au fost dezinfectate încă din primul moment toate unitățile de învățământ, parcurile rămase inițial deschise, instituțiile, zonele cu aglomerare urbană și toate spațiile publice intens frecventate (zona centrală a orașului, zona comercială, zona de intrare în Centrul Medical, Primăria, Poliția, Poliția Locală, sediile băncilor. Au fost dezinfectate chiar și bancomatele si au fost spălate șoselele și trotuarele.

🔴 În cazul persoanelor izolate la domiciliu, colectarea deșeurilor se face în saci dedicați, de culoare galbenă, care sunt distribuiți cu specificații clare privind modul în care se realizează colectarea, potrivit normelor legale.

🔴 Au fost și sunt emise adrese către biserici, către Serviciul de Transport București, către comercianți și firmele ce își derulează activitatea în Măgurele, prin care tuturor li se atrage atenția că trebuie să respecte normele în vigoare referitoare la protecția sănătății publice și la combaterea extinderii pandemiei.

🔴 De asemenea, pe lângă informarea făcută frecvent în mediul online pe platformele administrației locale, cetățenii sunt înștiințați periodic de Poliția Locală în privința menținerii distanței sociale, a respectării normelor impuse de autorități în acest sens, a aprovizionării cu alimente a persoanelor aflate în izolare și a celor cu vârsta peste 65 de ani fără susținători.

Nu am comunicat chiar fiecare pas mic făcut de către Primăria Măgurele și instituțiile subordonate ei, deoarce nu vrem să transformăm această pandemie într-o campanie de imagine. Așadar, în momentul în care vor exista informări oficiale de la forurile abilitate, le vom comunica, respectând limitările legale”, anunță autoritatea locală a orașului Măgurele.

Autoritățile veghează la siguranța persoanelor vulnerabile

”Fac un apel la toți cei care cunoașteți persoane vulnerabile din comunitatea noastră – vârstnici, persoane care nu se pot deplasa și care, în această perioadă, au nevoie de protecție mai mult decât oricând – să ne scrieți pe adresa de e-mail a Primăriei (office@primariamagurele.ro) sau să ne contactați telefonic (021.4574.098).

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 494, ediția print

Colegii mei din Primărie le pot face cumpărăturile, iar agenții Poliției Locale Măgurele le vor aduce la ușile locuințelor, astfel încât toată lumea să fie în siguranță”, ne-a declarat primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin.