Primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin

Primarul Narcis Constantin, cu sprijinul Consiliului local, a făcut din Măgurele un oraș în care „noaptea e ca ziua”, ca să-l parafrazăm pe fostul președinte Băsescu. Iată ce spune edilul din Măgurele: „Primăria a finalizat, în toamna anului trecut, proiectul de eficientizare și modernizare a sistemului de iluminat public stradal. Au fost montate corpuri de iluminat cu becuri LED, mult mai eficiente decât becurile clasice. Dar ceea ce este deosebit de important e faptul că sistemul de iluminat este unul inteligent, și anume, funcționarea sa este controlată de la distanță, prin telemanagement. Proiectul are o valoare totală de 3 milioane lei, care va fi achitată în următorii 5 ani. În cadrul proiectului au fost montate 1.300 de lămpi în întreg orașul Măgurele (zona centrală, Pruni, Dumitrana, Aluniș, Vîrteju). În orașul Măgurele, în acest moment nu mai există lămpi vechi”.

lumini

Simultan cu acest proiect, au fost realizate de către ENEL Distribuție lucrări de înlocuire a transformatoarelor electrice pentru a elimina variațiile de consum și întreruperile de curent cauzate în ultimii ani de fostele instalații.

Primarul ne-a mai spus că vechea rețea de iluminat public era una depășită din punct de vedere al standardelor europene. Sistemul nu respecta în totalitate normele CIE (Commission Inter­national de l’Eclairage – Comisia Internațională de Ilu­minat) și nici standardul privind iluminatul căilor de circulație. Mai mult, lămpile de iluminat erau unele vechi, montate din doi în doi stâlpi, la o înălțime destul de mică, astfel încât nu ofereau vizibilitate foarte bună noaptea și mai ales în condiții de ceață sau ploaie. Prin urmare, cele 700 de lămpi vechi au fost înlocuite cu 1.300 de lămpi noi, cu led.

Consumul de energie electrică a scăzut cu 40%

„Iluminatul public reprezintă un criteriu important de calitate al civilizației moderne. El are rolul de a asigura atât orientarea și circulația în siguranță a pietonilor și vehiculelor pe timp de noapte, cât și crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală. Realizarea unui iluminat corespunzător în Măgurele a determinat în special reducerea cheltuielilor indirecte, reducerea numărului de accidente pe timp de noapte și, mai ales, creșterea siguranței tuturor cetățenilor pe timpul de nopții. Cel mai evident efect al sistemului de iluminat eficient implementat în orașul nostru a fost faptul că toți locuitorii orașului pot circula noaptea, în aceeași siguranță și cu aceeași vizibilitate ca și ziua. Am primit numeroase aprecieri privind acest proiect. Acum părinților nu le mai este teamă dacă copiii lor merg seara până la market, la sală sau pur și simplu dacă ajung mai târziu din București. În plus, utilizarea becurilor cu LED ne-a ajutat să scădem cu 40% consumul de energie electrică și să creștem cu 40% eficiența acesteia, prin acoperirea întregului oraș”, afirmă primarul Narcis Constantin.

becuri LED