@ ”Doamne, binecuvântează casa mea, ferește-ne de rău, întărește-ne în iubire și înțelepciune!”
Luna mai a îmbrăcat pământul în verdele vieții și în floarea înnoirii, dar mai presus de toate, luna mai a îmbrăcat sufletul în lumină. Este luna în care credința învie în casele noastre prin rugăciune, prin bucuria de a fi împreună, prin redescoperirea familiei ca dar Ceresc.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 755, ediția print
Însă, dintre toate zilele acestei luni, una strălucește cu o putere ce răscolește inima: 21 mai, ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, chipuri de sfințenie, jertfă și iubire. Marea sărbătoare a Sfinților Constantin și Elena este o prăznuire de nume, un reper istoric și un fragment de sinaxar. Este o chemare. O chemare la lumină, la îndrăzneală în credință, la iubire necondiționată față de Dumnezeu și față de semeni, mai ales față de cei din casa noastră.
O mamă și un fiu, o familie în Hristos
Sfântul Împărat Constantin și mama sa, Elena, au fost personaje marcante ale istoriei creștine și o familie care a trăit Evanghelia în faptă. Ei au mărturisit cuvintele Mântuitorului și le-au întrupat în alegerile lor, în legile pe care le-au dat, în faptele de milostenie, în cinstirea Bisericii. Într-o epocă în care creștinii erau vânați, arși, crucificați, Sfântul Constantin a schimbat istoria printr-un gest care avea să schimbe destine: Edictul de la Milano, anul 313. El a dat libertate creștinilor și a proclamat Crucea, instrumentul morții lui Hristos ca simbol al biruinței. Cu această Cruce pe steag, armata romană a învins, iar Imperiul a primit în mijlocul său ceea ce altădată prigonea. Sfânta Elena, maica sa, a fost cea care l-a crescut în frică de Dumnezeu și iubire de oameni. Chiar și la o vârstă înaintată, era neobosită în slujirea iubirii. Călătorind la Ierusalim a descoperit lemnul Sfintei Cruci. A zidit biserici, a îngrijit văduve, a hrănit orfani. A fost mamă pentru fiul său, dar și pentru o întreagă lume suferindă. De aceea a fost numită ”Împărăteasa mamă a creștinătății”.
Familia ca Biserică de acasă
În chipul acestor doi sfinți, mamă și fiu, vedem o icoană vie a familiei unite prin credință. Nu o familie perfectă în ochii lumii, ci o familie deschisă harului divin. Acolo unde există rugăciune, iertare și jertfă, Dumnezeu Se odihnește. Iar aceasta este taina familiei creștine: Dumnezeu să fie prezent în toate, în bucurie și în durere, în lipsuri și în belșug, în începuturi și în sfârșituri. Sărbătoarea Sfinților Împărați ne îndeamnă să vedem în familia noastră un loc al mântuirii, nu numai un cadru social. Să-i învățăm pe copiii noștri să-și facă semnul Crucii, să aprindem candela în casele noastre, să-i binecuvântăm pe cei dragi în loc să-i judecăm. Pentru că unde se roagă doi sau trei, acolo este și Hristos în mijlocul lor (Matei 18, 20).
Sfinții Împărați, apărătorii mamelor singure și copiilor care se nasc într-o lume nesigură
Viața celor doi sfinți ne arată că iubirea adevărată este aceea care se jertfește. Constantin și Elena nu au iubit în cuvinte, ci în fapte. Ei au ridicat biserici, au eliberat suflete, au hrănit săraci, au risipit întunericul. Iar această iubire izvorâtă din Hristos le-a adus cununa sfințeniei. Astăzi, când familiile sunt încercate de atâtea poveri, de lipsuri materiale, de migrație, de criza valorilor, avem mai mult ca oricând nevoie de modele vii. Nu de idealuri ireale, ci de oameni reali care L-au pus pe Dumnezeu în centrul vieții. Iar Constantin și Elena rămân, peste veacuri, apărători cerești ai părinților, ai mamelor singure, ai tinerilor care caută răspunsuri, ai copiilor care se nasc într-o lume nesigură. De aceea, în fiecare an, ziua de 21 mai este o chemare la sfințirea familiei. O familie în care părinții se roagă cu copiii, în care cuvintele de ”iartă-mă” și ”mulțumesc” nu lipsesc, în care Crucea nu este decor, ci sprijin, sens, binecuvântare.
Luna în care Cerul binecuvântează familia
În luna mai, pe lângă sărbătoarea Sfinților Împărați, am avut parte și de alte zile cu o mare încărcătură spirituală dedicată familiei. Acestea sunt:
-15 mai – Ziua Internațională a Familiei, zi stabilită de ONU pentru a celebra familia ca fundament al societății și a atrage atenția asupra provocărilor contemporane (migrație, dezbinare, crize economice). De asemenea, deși încă nu este official, în țara noastră, ziua de15 mai este considerată și Ziua Națională a Familiei. Un proiect legislativ care reglementează această sărbătoare este depus la Parlamentul României și se află în curs de aprobare. Este o inițiativă ce dorește să reafirme rădăcinile creștine ale poporului român și importanța familiei ca spațiu de formare morală și spirituală.
-17 mai – Praznicul Sfinților Andronic și Iunia, soți și apostoli, aleși ca ocrotitori ai familiei creștine. Ei au propovăduit împreună, au suferit împreună și
s-au mântuit împreună.
-18 mai – Duminica Familiei Creștine, a fost zi de rugăciune în biserici pentru familii. A fost un timp al binecuvântării și al reînnoirii legămintelor nespuse dintre părinți și copii, dintre soți și soții.
