Cu siguranţă, diminuarea dioxidului de carbon în oraşul Buftea va fi una dintre pierderile pe care nimeni nu le va regreta de aici în 2015 când, odată cu finalizarea parcului din cartierul Flămânzeni, peste 5,3 tone de dioxid de carbon (CO2) vor fi absorbite de copacii plantaţi în acea zonă de recreere.
Final oficial a 18 luni de muncă
Ziua de 13 august i-a reunit la sala de conferinţe a Primăriei Buftea pe cei doi responsabili principali ai implementării proiectului denumit „Crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni din oraşul Buftea”, adică Primăria oraşului Buftea şi societatea SC EPPLA SRL care a asigurat managementul proiectului. Parcul a fost realizat prin co-finanţare de la Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională iar co-finanţarea înseamnă că şi primăria Buftea a contribuit cu o sumă de bani. Motiv pentru care viceprimarul Constantin Proţiuc a spus: „Firma EPPLA şi constructorul şi-au făcut datoria şi avem un parc foarte modern astăzi, o investiţie cu care putem concura alte parcuri din alte localităţi ilfovene”. Adriana Tran, reprezentanta firmei EPPLA: „Este al doilea program pe care îl inchidem astăzi, după cel referitor la monitorizarea video de la sfârşitul anului 2013. Mai avem încă 3 proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU)”.
Egalitatea de şanse şi parcul
Întreaga amenajare a parcului din cartierul Flămânzeni a durat 18 luni şi unul dintre beneficiile importante în timp, pe lângă absorbţia de CO2 este cel referitor la egalitatea de şanse, noţiune încă puţin folosită. Mai concret, prin crearea acestui parc inexistent înainte în cartierul Flămânzeni, se oferă şi locuitorilor acestei zone şansa de a petrece timp liber de calitate la fel ca şi locuitorii din cartierul Studio sau din centrul oraşului. Apoi, pe lângă egalitatea de şanse, proiectul acestui parc a respectat şi alte două teme majore agreate în toată Uniunea Europeană, anume legislaţia privind protecţia mediului şi a eficienţei energetice dar şi legislaţia privind achiziţiile publice. Şi mai exact, prin acest proiect, factorii responsabili din conducerea oraşului Buftea au învăţat încă o dată cum trebuie să se supună legilor privind protecţia mediului şi cum se desfăşoară procedurile de achiziţie publică. Desigur, prin firma EPPLA care a făcut toate demersurile necesare.
Peste 7000 mp destinaţi destinderii
Mai exact, 7.762 mp au fost puşi la dispoziţie de primărie pentru a fi transformaţi în parc şi, în urma celor 18 luni de amenajări, au fost obţinuți 3.600 mp de zone cu vegetaţie, 2 spaţii de joacă pentru copii de
peste 350 mp, diversificate pe grupe de vârste şi tipologii de activităţi, 70 mp de relaxare specială (fitness, skating etc.) pentru adulţi, 3.500 mp de alei de promenadă cu peste 75 de bănci. Pentru amenajarea acestor suprafeţe au fost create 21 de noi locuri de muncă, un alt beneficiu al programelor finanţate cu fonduri europene. Şi, să nu uităm! Toţi locuitorii mici şi mari ai cartierului Flămânzeni sau din alte zone ale oraşului trebuie să aibă grijă şi de păstrarea curăţeniei şi a mediului înconjurător, motiv pentru care, tot prin programul cofinanţat de Uniunea Europeană, s-au montat peste 30 de coşuri de gunoi. Plimbare plăcută tuturor!