Strănutul, durerile în gât, nasul înfundat, tusea și febra sunt simptome specifice îmbolnăvirilor acute ale căilor respiratorii la copii, în sezonul rece. Acestea sunt determinate de infecţii virale, bacteriene, micotice sau parazitare. 

Prof. univ.dr. Ioan  Gherghina, Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” – Bucureşti

Conform datelor OMS și UNICEF, infecțiile respiratorii acute (IRA) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică a copilului, determinând 40-60% din totalitatea bolilor întâlnite la copil, şi prima cauză de deces la copilul sub vârsta de 5 ani în lume, adică aproximativ  3 milioane de decese pe an la această categorie de vârstă.       

Terapia corectă şi eficientă   

1. Alimentaţia – depinde de forma clinică de boală. Astfel, în formele uşoare şi medii, când micuţul nu varsă şi poate mânca, poate să primească alimentaţia obişnuită, potrivită cu vârsta, cu unele precauţii. Dacă apetitul în general este mai scăzut, nu trebuie insistat ca atunci când este sănătos. Insistenţa poate să provoace vărsături. Trebuie, însă, suplimentate lichidele mai ales, dacă e febril, sub formă de apă, ceai, supă uşoară de legume (de evitat fasolea uscată, mazărea şi varza), compot.

2. Microclimatul – Temperatura optimă este în medie 22 de grade Celsius (între 20 şi 24 de grade Celsius). 

3. Repausul – poate fi absolut sau relativ.  Repausul absolut, înseamnă că boala este atât de severă încât trebuie să stea exclusiv la pat – copilul tratat la spital. Pentru cel tratat acasă, vorbim de repausul relativ. În ceea ce priveşte ieşirea din locuinţă, “la aer“, mai ales în zile însorite, a unui copil care mai este şi tratat cu antibiotice, nu este deloc recomandabil. 

Antibioticele – recomandări şi contraindicaţii   

Tratamentul este recomandat numai de către medic. Cele mai frecvente sunt virusurile care determină circa 80% din cazurile de IRA, care evident nu se tratează cu antibiotice şi, în general, nu se tratează cu medicamente antivirale decât formele grave. Problema care se pune este utilizarea antibioticelor. Indicaţia majoră este reprezentată de boala cauzată de bacterii (microbi). Trebuie ştiut că o pneumonie bacteriană, netratată cu antibiotice poate evolua spre deces. De foarte multe ori o IRA virală se complică în câteva zile cu suprainfecţie bacteriană, care evoluează spre forme grave şi chiar deces, dacă nu se aplică un tratament prompt şi energic cu antibiotice.

Semne că micuţul tău e bolnav   

 Are febră – creșterea temperaturii corpului este aproape întotdeauna prezentă. Eroarea poate fi dată de evaluarea prin atingerea cu mâna de către tine a obrazului, frunţii sau palmelor micuţului. Pentru a evita asemenea situaţie trebuie să ai în casă un termometru cu mercur. La copilul între 0 și 5 ani termometrul, după ce a fost uns cu o cremă nivea, se intoduce, cu partea îngustă în anus unde va fi ţinut 2 minute. La peste 5 ani, trebuie să-i pui termometrul la sub braţ sau în cavitatea bucală, unde să-l ţină 5 minute.   Se simte slăbit.   Tușește – tusea iniţial este iritativă pentru ca după câteva zile să devină productivă. Poate dura 5 – 10 zile.  Are tulburări digestive – vărsăturile sau /și diareea pot complica evoluţia IRA.  Îi curge nasul – scurgerile sunt apoase iniţial și apoi, după 2-3 zile devin mucopurulente.   Acuză durere la nivelul urechii – poate fi spontană sau provocată printr- o ușoară apăsare pe zona din faţă a urechii sau din spatele ei.   Respiraţie dificilă, asociată cu modificarea vocii, plâns și tuse – sunt semne de forme particulare, care favorizează evoluţia  rapidă spre deces, în numai câteva ore, dacă nu se aplică de urgenţă  tratamentul adecvat.