Este cel mai puternic antibiotic natural

La trecerea de la iarnă la primăvară, usturoiul nu trebuie să-ţi lipsească din cămară. El dă o savoare specială mâncărurilor, dar totodată, te scapă de cele mai chinui-toare simptome ale afecţiunilor de sezon. Usturoiul e încărcat de vitamine și minerale care-i atribuie minunate binefaceri. Important este să știi cum să-l prepari ca să-i păstrezi intacte substanţele cu efecte benefice asupra sănătăţii.

Vitaminele și ­mineralele care-i atribuie valenţe ­terapeutice 

Vitamina B1 – care favorizează buna funcţionare a sistemului nervos, deci, te ajută să nu fii irascibil, îţi reglează tensiunea arterială, îţi stimulează pofta de mâncare, îţi calmează durerile de coloană și îţi alungă starea de oboseală accentuată. 

Vitamina C – este cel mai bun “tratament” pentru stările febrile din anotimpul rece. În plus, vitamina C crește rezistenţa vaselor sanguine și îţi protejează creierul și inima de atacuri cerebrale, respectiv atacul de cord la care poţi fi predispus din cauza frigului și a alimentaţiei grele din această perioadă a anului. În plus, vitamina C din compoziţia chimică a strugurilor constituie un bun adjuvant pentru creșterea imu­nităţii la infecţii și te ajută să previi anemia. 

Zinc – constituie un tratament excelent pentru creșterea imunităţii, îţi grăbește vindecarea rănilor și arsurilor, îţi îmbu­nătăţește vederea și îţi asigură buna funcţio-nare a pancreasului și a organelor sexuale. 

Iod – necesar pentru funcţionarea corectă a glandei tiroide. 

Magneziu – constituie un adjuvant de nădejde în formarea dinţilor și a oaselor, îţi în­tărește reacţiile de apărare a organismului la infecţii, te ajută să ţi menţii tinere-ţea mai mult timp, și foarte important, te ţine departe de infarctul miocardic și accidental vascular, îmbunătăţind funcţia inimii și a creierului.  

Cura cu usturoi ­pentru revitalizare 

Ia un strugure și doi căţei de usturoi curăţaţi și pisaţi, și mixează-i. Vei obţine un suc pe care este bine să-l bei în cure de câte o lună de zile. Ulterior, pentru a înde-părta mirosul neplăcut de usturoi, consumă câteva boabe de cafea sau două-trei crenguţe de pătrunjel. 

Dieta pentru ­îmbunătăţirea ­circulaţiei 

Curăţă o rădăcină de pătrunjel, doi morcovi și doi căţei de usturoi. Spală legumele, taie-le și mixează-le până când vei obține un suc proaspăt. În fiecare dimineaţă, timp de zece zile pe lună, bea din acest suc.

Reţete pe alese, de la bucătari culese

Vin de usturoi

Ingrediente

 două căpăţâni mari de usturoi 

 un sfert de litru de vin alb.

Mod de preparare: 

Curăţă usturoiul, pisează-l bine într-un vas iar peste el adaugă vinul alb. Lasă-l la macerat timp de o săptămână și bea câte o linguriţă, dimineaţa pe stomacul gol și vei reuși să-ţi conservi mai bine vitalitatea.


Supă de usturoi

Ingrediente

 patru căpăţâni de usturoi  O ceapă  O lingură de zarzavaturi – condimente  Două kg de cartofi  Un litru de apă  30 ml de ulei  Sare și piper după gust  O lingură cu vârf de făină.

Mod de preparare: 

Coci usturoiul, îl cureți și-l pisezi cu sare. Pune și condimentele zar­­zavat, ceapa tocată, car­tofii tăiaţi cubuleţe și lasă-le câteva minute în ulei, la călit. Adaugă făina și amestecă până absoarbe tot uleiul. Încet, adaugă apa amestecând să nu rămână cocoloașe. Pune sare și piper după gust și lasă ingredientele pe foc până când sunt fierte bine. Pasează-le și, dacă ţi se pare că e prea groasă (va ieși o supă cremă) mai adaugă puţină apă și las-o să mai dea un clocot. Presară o ploaie de pătrunjel to-cat mărunt și servește-o.

Ceai de usturoi

Ingrediente

 patru-cinci căţei de usturoi 

 două linguriţe de miere de albine 

 zeama de la o lămâie 

 200 ml de apă

Mod de preparare: 

Pune usturoiul (curăţat și tocat) în apă la fiert și lasă să dea în clocot. Ia ibricul de pe foc și adaugă mierea și zeama de lămâie. Apoi trece preparatul printr-un tifon și toarnă-l în ceașcă. Bea ceaiul atunci când e cald, iar dacă îţi mai rămâne, păstrează-l în frigider și încălzește-l înainte să-l consumi. E bine să bei câte jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi. Este cel mai puternic antibiotic natural, fiind indicat în virozele respiratorii.

Ulei de usturoi

Ingrediente

 trei căţei de usturoi de dimensiune medie 

 50 de grame de ulei de ­măsline.

Mod de preparare: 

Curăţă usturoiul, pisează-l bine până obţii o pastă apoi, pune-l într-un borcan de sticlă și toarnă peste el uleiul de măsline cald. 

Amestecă bine, filtrează preparatul printr-un tifon și ţine-l la rece în frigider cel puţin două zile. Când ai dureri la nivelul urechilor, administrează-ţi local, câte o doză de două picături de ulei de usturoi călduţ. 

Aplică uleiul de două ori pe zi, timp de cinci zile.