Domn al Ţării Româneşti între anii 1593 – 1600, voievodul Mihai Viteazul a fost omagiat pe 27 mai, la Mănăstirea Dealu din apropierea Târgoviştei, acolo unde este depus într-un sarcofag, capul marelui voievod.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 551, ediția print

„În cea mai importantă necropolă voievodală munteană şi loc de pelerinaj naţional, la Mănăstirea Dealu, se va desfăşura joi, 27 mai 2021, sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, ceremonia de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul, la 420 ani de la moartea sa martirică. Parastasul va începe la ora 10.00, moment la care vor lua parte oficialităţi locale şi judeţene, dar şi preoţi, studenţi de la Facultatea de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgovişte şi ai Şcolii Mihai Viteazul din Târgovişte, însoţiţi de profesorii lor“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte, remis miercuri, agenţiei de presă Agerpres. De pe treptele bisericii Mănăstirii Dealu, Mitropolitul Nifon a rostit un cuvânt de învăţătură cu acest prilej, după care a avut loc defilarea militarilor din Garnizoana Târgovişte.

Se împlinesc 520 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Dealu

„Reamintim că în pronaosul bisericii Mănăstirii Dealu, ctitoria Voievodului Radu cel Mare, de la a cărei sfinţire se împlinesc anul acesta 520 de ani, se află depus într-un sarcofag capul primului mare întregitor de ţară, Voievodul Mihai Viteazul. Manăstirea a fost restaurată şi înfrumuseţată, între anii 2000-2018, după ce, la iniţiativa şi sub îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, s-au întreprins ample lucrări de consolidare a bisericii, a chiliilor şi a întregului ansamblu monahal“, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Târgovişte.