Am intrat în Postul Paștelui. Până pe 16 aprilie, ne vom delecta cu aromele inconfundabile ale fructelor și legumelor, mai mult decât oricând. Postul este și un bun prilej de a scăpa organismul de toxinele acumulate în timpul iernii și de a pierde măcar o mică parte din kilogramele nedorite. Mai mult, potrivit medicilor, mâncarea vegană, luptă și împotriva cancerului. Iată cum ne împărtășește natura, prin firescul ei, cel mai sănătos mod de viață!

Bogate în vitamine, săruri minerale și antioxidanți, fructele și legumele aduc un plus sănătății întregului organism. Printre altele, ele au proprietatea de a combate stresul care ne îmbătrânește celulele responsabile de deteriorarea ADN-ului și, implicit, de declanșarea multor boli severe. În urma celor mai recente cercetări, Mark Mattson, conducătorul Laboratorului de Neuroștiințe din cadrul Institutului Național de Geriatrie din Statele Unite ale Americii a constatat că o anumită substanță din compoziția vegetalelor participă la fabricarea unei proteine care împiedică procesul de îmbătrânire. La rândul ei, această proteină activează peste două sute de gene care grăbesc procesul de detoxifiere, asigurând eliminarea metalelor grele și a compușilor care distrug celulele canceroase. Uite, câteva preparate culinare extrem de gustoase și de sănătoase, care pot fi pregătite rapid și cu bani puțini!

Ciorbă de dovlecel

Ingrediente:

  • 2 dovlecei,
  • 2 linguri de ulei de măsline,
  • 1 ceapă,
  • 1 ardei gras,
  • 1 roșie,
  • 1 morcov,
  • 1 legătură de pătrunjel,
  • borș sau zeamă de lămâie, după gust,
  • leuștean, sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Curăță morcovul, dovleceii și ceapa de coajă, apoi trece legumele și verdețurile prin jet de apă. Ceapa, roșia, ardeiul gras și morcovul tocate mărunt, călește-le în uleiul de măsline, puțin, doar cât să le înnăbușești. Opțional, poți să adaugi și păstăi de fasole galbenă, conservate. Acoperă ingredientele cu apă și lasă-le la fiert, până dau în clocot. Adaugă și dovleceii tăiați cubulețe. Când toate legumele vor fi fierte, acrește preparatul cu borș sau zeamă de lămâie și dă-i gust presărând sare și piper. Înainte cu două-trei minute de a opri focul, adaugă pătrunjelul și leușteanul, tocate mărunt.

Salată cu măr, țelină și morcov

Salata cu mar, telina si morcov

Ingrediente:

  • 3 morcovi,
  • 3 linguri de ulei de măsline,
  • 2 bucăți de praz (doar partea albă),
  • 1 țelină,
  • 1 măr,
  • Sare, piper și lămâie, după gust

 Mod de preparare: Spală bine mărul și legumele. Prazul, toacă-l rondele, iar mărul, morcovii și țelina, taie-le bastonașe. Apoi amestecă toate ingredientele cu uleiul de măsline și zeama de lămâie.

Ghiveci de legume