În Ilfov, Sfinții Împărați Constantin și Elena au o semnificație aparte – sunt considerați protectorii județului
Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu Primăria Buftea, a marcat anul acesta „Ziua Ilfovului”, printr-un eveniment artistic de neuitat. Începând cu ora 17.00, Piațeta Primăriei Buftea a fost gazda unei seri deosebite, dedicate atât locuitorilor județului, cât și tuturor iubitorilor de muzică și tradiții românești.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 703, ediția print
„La mulți ani, Ilfov!” au cântat artiști și spectatori, la scena amenajată în fața Palatului Cultural Buftea, duminică, 19 mai, când ilfovenii au primit în dar un spectacol deosebit, pentru o zi specială, prilejuită și de marea sărbătoare din 21 mai, Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.
În Ilfov, Sfinții Împărați Constantin și Elena au o semnificație aparte – sunt considerați protectorii județului, și an de an sărbătoarea marchează și Ziua Județului Ilfov. Anul acesta, Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost sărbătoriți în avans, adică duminică, pentru a permite cât mai multor oameni să participe și a da posibilitatea cetățenilor să se bucure din plin de momente artistice valoroase și de câteva ore de relaxare.
Artiști renumiți și îndrăgiți
Programul evenimentului ”Ziua Ilfovului” a inclus reprezentații ale unor nume mari ale muzicii românești, care au oferit un spectacol de suflet, plin de emoție și energie. În prima parte a spectacolului au urcat pe scenă maestrul Nicolae Botgros și Lăutarii din Chișinău, recunoscuți pentru virtuozitatea lor instrumentală și talentul prin care aduc în atenția publicului autenticitatea muzicii tradiționale moldovenești. Tot sub bagheta magică a maestrului Botgros au oferit recitaluri deosebite îndrăgita Mariana Ionescu Căpitănescu, o voce distinctă în peisajul folcloric românesc, care aduce pe scenă frumusețea cântecelor populare oltenești, cât și Maria Cârneci, una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară, cunoscută pentru stilul său inconfundabil și pentru energia sa debordantă. Ilie Caraș, un alt nume important al muzicii populare românești, a fost apreciat de public pentru talentul, dăruirea și veselia pe care a insuflat-o publicului, care nu a stat prea mult pe gânduri și a încins hore și sârbe transformând Piațeta din fața Primăriei Buftea într-un imens ring de dans.
În a doua parte a spectacolului, Andra, cântăreață îndrăgită de publicul de toate vârstele, a încântat audiența cu hiturile sale celebre și cu vocea sa puternică, avându-i evident alături pe copiii săi, Eva și David, dar și pe simpaticul său soț, Cătălin Măruță, care a urcat pe scenă pentru a-i saluta pe ilfoveni, pentru a-i arăta susținerea soției sale, dar și pentru a-și exprima și prețuirea pentru publicul din Buftea. A fost un moment mult așteptat de tineri și de copiii care au cântat cot la cot cu artista lor preferată.
O poveste frumoasă, cu multe emoții
Îndrăgita artistă, realizatoare tv și jurnalistă, Rusalina Russu, a fost maestrul de ceremonii al evenimentului. Aceasta a invitat pe scenă, rând pe rând, artiștii, prezentându-i cu elogii care i-au bucurat pe interpreți și au sporit emoția momentelor artistice.
”Ce frumoasă poveste am trăit astăzi la Buftea, sărbătorind împreună Ziua Ilfovului! Și ce frumos, sub această umbrelă a credinței, a cumsecădeniei, a bunătății și a omeniei, am fost îmbrăcați în sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena. Este cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, din data de 21 mai, dar atunci e zi de muncă și dacă tot Constantin și mama sa Elena au făcut în așa fel încât începând de la ei, ziua de Duminică a fost considerată zi de odihnă, cea de a șaptea zi a săptămânii în care omul, după o săptămână întreagă de muncă să se gândească și la cele sfinte, și la cele pământești, și la cele sufletești, uite, că nu în zadar, Consiliul Județean Ilfov a hotărât anume astăzi și anume aici la Buftea să marcheze împreună cu această comunitate frumoasă de oameni Ziua Ilfovului. Și puteți să vă dați niște aplauze fiecăruia în parte pentru că meritați. Pentru că sunteți oamenii sărbătorii și pentru că doar împreună o comunitate poate face lucruri frumoase”, a spus Rusalina Russu.
„Ziua Ilfovului” nu este doar un prilej de a celebra cultura și tradițiile locale, ci și o oportunitate de a petrece timp de calitate alături de familie și prieteni. Atmosfera a fost una de sărbătoare, cu muzică, dans și multă voie bună. Talentații dansatori ai ansamblului artistic Doina Ilfovului, de la Centrul Cultural din Buftea, aflat sub coordonarea profesorului – coregraf Daniela Mândroc și a instructorului de dans Valentin Rogojinaru au fost alături de public pentru a dansa și a menține buna dispoziție.
La eveniment au fost alături de cetățeni și primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, președintele CJI, Hubert Thuma, vicepreședintele CJI Ștefan Rădulescu, mai mulți primari și viceprimari din Ilfov, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov și întreg colectivul Centrului Cultural Buftea. Spectatorii din Buftea, dar și mulți veniți din București sau din alte localități ilfovene s-au bucurat din plin de evenimentul artistic, au cântat, au aplaudat, au cules autografe și au făcut fotografii cu vedetele îndrăgite, totul într-o atmosferă de voie bună și relaxare.
Un spectacol de real succes pentru o comunitate puternică
”Suntem o comunitate puternică. Împreună ne bucurăm de evenimentele din județul nostru, împreună construim proiecte cu și pentru oameni. Pentru că Ilfov sunt și eu, Ilfov sunteți și voi!, a transmis președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.
”Am fost onorați să fim gazda acestui eveniment care a stârnit nu doar interesul miilor de spectatori prezenți, cât și al autorităților și al politicienilor locali și județeni. Felicităm pe domnul președinte Thuma Hubert pentru faptul că an de an face câte un pas pentru a face zilele mai frumoase și mai fericite locuitorilor din Ilfov. Ecourile acestui eveniment reușit vor mai străbate cu siguranță zile în șir județul Ilfov și nu numai, fiind dovada faptului că spectacolul a fost un real succes. Doresc tuturor ilfovenilor sănătate, înțelegere în comunitate, în familie, și toate gândurile bune!”, a transmis primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.
La mulți ani, Ilfov!
542 de ani de la prima mențiune documentară
Ziua Ilfovului se serbează pentru un județ a cărui primă mențiune documentară datează din 23 martie 1482, când domnitorul Basarab cel Tânăr face o donație către Mănăstirea Snagov. În prezent este cel mai mic județ din țară, iar numele și l-a luat de la râul Ilfov, un afluent al Dâmboviței. În prezent, pe teritoriul județului Ilfov se află opt orașe, 32 de comune și 91 de sate, față de un oraș, 26 de comune și 73 de sate, câte avea în 1981.