Primarul din Pantelimon vrea să îi lase pe oameni fără case Este incredibil ce se întâmplă în aceste zile în orașul Pantelimon. Primarul din localitate, Marian Ivan, proaspăt dezertor de la PDL la PNL a conceput un plan diabolic care îi poate lăsa pe mulți dintre locuitorii din comună fără terenurile de sub case.
Este vorba despre cetățenii din Pantelimon care cu ani în urmă s-au pricopsit cu terenuri concesionate de Primărie pe o perioadă de 49 de ani pentru a-și construi case. Era perioada boom-ului imobiliar și în Pantelimon s-au așezat, în devălmășie, atât bucureșteni care au preferat să stea la curte decât în cutiile de chibrituri de la bloc, cât și oameni veniți de prin alte județe. Așa cum se întâmplă în primăriile unde consilierii locali habar nu au de legi, contractele de concesiune s au conceput pe genunchi și în mare viteză. Consilierii au gândit două tipuri de concesiune: zona 1 și zona 2. Tariful, redevența adică, gândită și ea ca la școala primară: un dolar per metru pătrat per an în zona 2 și doi dolari per metru pătrat per an în zona 1, mai în centru cum s-ar spune. Toate bune și frumoase până în 2011, când în S.C. Primăria Marian Ivan S.R.L. aterizează un control de la Curtea de Conturi.
Buni de plată
Jale mare în urma controlului! Inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat că încă de la primele concesiuni redevențele nu s-au încasat conform contractelor. Mai exact, nu prea s-au încasat deloc. Ce au făcut consilierii din Pantelimon, super-școliți, unii și aceeași care de ani de zile ocupă fără pic de merit sau de rușine postu-rile din care hotărăsc destinul urbei: au încasat un singur dolar pe an de fiecare concesiune și nu un dolar per fiecare metru pătrat de teren concesionat. Altfel spus, un dolar redevența pe întreaga curte și nu pentru fiecare metru pătrat de teren concesionat. Justă constatarea inspectorilor. În mod absolut logic, de vină și răspunzători pentru harababură se fac consilierii și cei care de-a lungul anilor au ocupat funcțiile de primar sau viceprimar. Cu toții știau de această situație, dar cu gândul numai la voturile electoratului nimeni nu a luat nici o măsură pentru a repune lucrurile în legalitate. Ani și ani de zile cetățenii din Pantelimon care au terenuri în concesiune au plătit un singur dolar redevență în loc să plătească, să spunem, cu titlu de exemplu, 500 de dolari pentru un teren de 500 de metri pătrați.  Acum sunt puși să plătească redevențele recalculate pe trei ani în urmă, începând cu 2009 și s-a ajuns la sume de ordinul sutelor sau chiar al miilor de euro, imposibile pentru oameni amărâți, care și așa abia își duc cu greu traiul de la o lună la alta.
Ivan cel Groaznic
Cel care atunci când se uită dimineața în oglindă se vede un mic Napoleon pe motiv că ar fi înghițit câteva tone de nisip în Legiunea Străină ar trebui să realizeze că de fapt mult mai bine i se potrivește profilul moral al țarului necruțător Ivan cel Groaznic. Așa se explică ce se întâmplă acum în Pantelimon, fenomen ce depășește orice imaginație. Disperat fiindcă nu știe cum să dreagă busuiocul și nici nu are de gând să plătească restanțele la redevențe din propriul buzunar, edilul din Pantelimon mai comite una: scornește un model de cerere pe care o împrăștie printre locuitorii care au construit case pe terenuri concesio­nate și îl împrăștie prin interpuși, pentru ca oamenii să nu își dea seama  că actul respectiv este conceput chiar de mărețul primar Ivan cel Groaznic. Prin actul scornit de mintea perversă a primarului oamenii sunt îndemnați să ceară singuri și de bunăvoie să le fie anulate contractele de concesiune pe baza a patru motive. În primul rând cică lipsesc cererile de solicitare de concesi-une a celor care au astfel de terenuri. În al doilea rând, spune Ivan prin intermediul celor momiți să încheie astfel de cereri, Hotărârea de Consiliu Local în baza căreia s-a făcut concesiunea și menționată în contract ar purta un număr greșit. În al treilea rând, prețul încasat pentru redevență ar fi fost altul decât cel stipulat în contractul de concesiune ( ca și cum oamenii ar fi de vină pentru calculele eronate ale Primăriei !!!, nota red.). Și, în fine, ultimul motiv, terenurile concesionate nu s-ar fi aflat în domeniul privat al orașului Pantelimon la momentul încheierii contractelor. Și ar mai trebui să solicite de bunăvoie cei pe care Ivan îi ia de fraieri: ca toate sumele plătite până acum la redevențe să fie transferate la impozit.
Capcană pentru ­fraieri
Toate motivele scornite de primar sunt în primul rând penale. Penale pentru cei care ani de zile au știut și au tăcut, penale pentru cei care au încheiat contractele de concesiune, penale pentru Marian Ivan care își îndeamnă o bună parte dintre concetățeni să renunțe ca fraierii la terenul de sub casă fără a avea nici o garanție în schimb, nici un alt contract, de închiriere a terenurilor, sau un alt contract de concesionare refăcut, sau, de ce nu, unul de vânzare-cumpărare, să le fie vândute terenu-rile cetățenilor la prețuri sociale. Însă după cum pute întreaga tărășenie, cineva va cam trebui să înfunde pușcăria, pentru că terenurile s-au dat fără a se ține cont dacă sunt ale Statului sau ale Primăriei, banii nu s-au încasat cu anii, iar acum cetățenilor din Pantelimon li se cer sume imposibile. Și pentru ca lucrurile să fie absolut clare, citiți și vă cruciți ce i-a spus viceprimarul din Pantelimon unei femei aflată în situația de mai sus: “În momentul în care se dă drumul să cumpărați terenul și nu ați plătit redevența recalculată, dumneavoastră vă luați casa și eu rămân cu pământul ”. Cu alte cuvinte: ori plătești și mergi pe burtă alături de noi, ori rămâi fără terenul de sub casă și faci ca melcul, îți iei cocioaba în spinare și du-te cu Dumnezeu. Halal primar, halal Consiliu Local, care îi îndeamnă pe cei care plătec impozite peste impozite în oraș, propriii votanți practic să renunțe la terenurile de sub case fără a le o oferi o altă alternativă viabilă! Așteptăm pe adresa redacției comentariile cetățenilor din Pantelimon pe marginea acestui subiect incredibil.