Mârlanul de Vidra nu este, așa după cum s-ar putea crede, vre-un animăluț pe cale de dispariție, care ar trebui protejat prin lege. În cazul nostru, mârlanul de Vidra este chiar primarul localității cu același nume, Florin Niculae.

Atunci când am demarat rubrica de bârfe nu ne așteptam ca aceasta să aibă un efect fulgerător. Absolut întâmplător ne-au picat sub ochi site-urile unde primarul din Vidra este făcut albie de ­porci de către cetățenii din comună. Ne-am anunțat intenția de a verifica pe teren toate informațiile apărute pe site-uri și de a merge la fața locului pentru a vedea dacă problemele semnalate de oameni sunt reale, sau doar pure invenții menite a-l discredita pe primar. Atunci când ne‑am anunțat intenția de a avea o discuție pe tema gropilor de gunoi și a pânzei de apă freatică presupus infestată, reacția primarului a fost una mai mult decât dubioasă. În loc să accepte un dialog, acesta a preferat să își bată joc de reporteri și să îi țină la ușă aproximativ 30 de minute, deși era singur în birou. Ulte­rior, după ce l-am imortalizat pentru eternitate într-o fotografie, dealtfel destul de reușită, marele edil ne-a chemat înapoi, prin secretara dânsului. Care a dispus scurt: “intră ­doar doamna”. “Măi să fie, ăsta ­chiar este gentleman, lady’s first”, ne-am gândit inițial. Și după ce intră colega noastră în biroul marelui edil, ce credeți că face acesta: o dă pe ușă afară. Adică ne cheamă pe toți înapoi, după ce văzuse pe geam că plecăm, ca să o invite pe cea colega noastră la el în birou ca să aibă el de unde să o dea afară. Bre, primare, ești tare! Asta da educație. Mai frumos s-au purtat și au vorbit cu noi romii din Sintești, cei de care îți bați joc constant de aproape patru ani. Dar să le luăm pe rând…

Atentat la sănătatea populației
Prima dintre sesi­ză­rile oamenilor apărute pe net care nouă ne‑a părut a fi și cea mai gravă se referee la gropile de gunoi de la Crețești și Sintești. Cei care au postat comentarii susțineau că pe lângă gunoaie la cele două locații sunt deversate și altfel de substanțe, cea c ear fid us la infestarea pânzei de apă freatică. Aveam să ne convingem încă înainte de a ajunge la primărie că așa este. La groapa din Crețești o vidanjă își deversa liniștită conținutul. Am mers apoi la groapa din Sintești și am vorbit cu proprietarii case­lor aflate în apro­piere. Maria Stratulat, cea care locuiește pe strada Monumentului la numărul 38, ne‑a spus că de trei ani de zile nu mai poate folosi apa de la puțul din curte. “Pute, nici nu poți să duci paharul la gură”, ne-a spus femeia. Aflată în dificultate, văduvă și cu un copil paralizat în urma unui accident de mașină, Maria Stratulat ne-a povestit chinul zilnic pe care trebuie să îl îndure datorită calității apei din pânza freatică: “În fiecare săptămână trebuie să apelez la rude, la vecini, la prieteni să mă ajute să car și eu cel puțin 50 de litri de apă plată pe care o folosesc strict pentru băut și pentru a găti. Vă mărturisesc că până și hainele spălate cu apa de la fântână put, au un miros ciudat. Toți trei din casa asta am făcut enterocolită și am ajuns la spital, așa că am renunțat de trei anis ă mai bem apă din puț.” Maria Stratulat ne-a spus că adâncimea puțului propriu este de 10-10,5 metri, însă ­“chiar și cei care s-au dus mai în jos cu puțul tot nu au apă potabilă. Cred că nici la 30 de metri nu dai de apă bună de băut”.  Spusele acesteia au fost întărite de toți oamenii din zonă care erau la acea oră acasă, printre care și moș Gheorghe, un bătrân hâtru, care făcea haz de necaz. “Poate nu știați, dar noi nici nu mai avem nevoie de puțuri. Ne-a tras primarul țeavă cu apă potabilă. Dar nu curge nimic pe ea, deocamdată. La fel și gazele și canalizarea. Avem de toate și nu merge nimic. ”

Dispensarul riscă să sară în aer

Pe ulițele din Vidra toată lumea are numai cuvinte “de bine” la adresa primarului, de la înjurături crunte, până la bârfe de tot felul. De la niște femei îmbrăcate în halate ce arătau că ar lucra, probabil, drept femei de serviciu, până la puținii muncitori care i-am găsit pe stradă, cu toții averau o vorbă “de dulce” pentru edil. Pe șoseaua principală din Vidra niște muncitori lucrau voioși. “Lucrăm la canalizare”, ne-au informat aceștia amabili. “Dar nu facem bine ce facem. Am trecut canalizarea peste țeava de gaze, care traversează pe sub toată șoseaua și s-a îndoit țeava. Sincer, nu știu dacă rezistă, sărim dracului în aer”, ne-a spus unul dintre meșteri, cu ochii mai mult spre un șef din primărie care supravegehea lucrările de la ceva distanță. ”Ăștia habar nu au de capul lor, dau drumul la lucrări doar așa, ca să cheltuie banii, să vadă lumea că se ocupă de binele comunei”.

Sintești, satul de care ­primarul a uitat complet
Spre deosebire de edil, echipa de la Jurnalul de Ilfov a avut curiozitatea să ia pulsul și în comunitatea de romi din Sintești, satul de care se pare că primarul a uitat. Necaz mare la fața locului, sunt romii șucăriți rău de tot pe cel care refuză să-i mai bage în seamă. “Dracu îl mai votează pe nenorocitul acesta, să mor eu!”,  ne spunea cu năduf o femeie mai în vârstă. Un altul, un rom cu mult mai bun simț decât primarul și cu siguranță ceva mai educat ne-a explicat of-urile oamenilor din sat, mai bine chiar decât orice alt politician: “Actualul primar pur și simplu ne-a abandonat, pentru el nu existăm. S-a oprit cu țeava de canalizare numai la români, la noi nu a mai ajuns. Am plătit 7.000 de lei impozit și stau și mă întreb pentru ce. Copiii noștri nici măcar apă din fântână nu mai pot bea, a distrus ăsta pânza freatică. Vara miroase de la groapa de gunoi de nu poți să respiri. Mai dăm banii și pe apă plată, ne-am dat dracu, în rest le aveam pe toate. ” Romii au spus că sunt în pragul unei revolte și că vor face orice să scape de actualul edil, pe care îl acuză de nepăsare totală față de comunitatea lor.