Cum se face rambursarea acestei taxe

Modul în care se face rambursarea de taxă pe valoarea adăugată nu va suferi modificări odată cu implementarea sistemului plății defalcate a TVA.

Totuși, contribuabilii care au sau vor avea TVA de recuperat de la stat trebuie să știe că sumele aferente vor fi virate în contul curent al firmelor, dacă aceștia nu solicită, în mod expres, rambursarea în contul de TVA.

Mecanismul plății defalcate a TVA, cunoscut și ca split TVA, urmează să fie aplicat de primele firme înregistrate în scopuri de TVA chiar de la 1 octombrie 2017. În privința sistemului actual al rambursării de TVA  nu se schimbă nimic. Astfel, TVA solicitată la rambursare va fi virată în contul curent al contribuabilului, cu excepția situației în care acesta solicită expres rambursarea în contul de TVA.

Sumele se pot compensa

În cazul în care firma se va găsi, la momentul aplicării split TVA, în situația în care va avea sold de TVA de rambursat, iar ulterior va avea TVA de plată, atunci sumele se vor compensa în decontul de TVA, însă TVA încasat în contul de TVA va rămâne acolo, neexistând posibilitatea retragerii lui. De asemenea, decontarea sumelor cu care se alimentează contul de TVA este diferită de rambursarea sumelor de TVA care se cuvin firmelor care în cursul unei perioade de raportare au dedus TVA mai mult decât au colectat.

Totodată, aprobarea decontării sumei cu care s-a alimentat contul de TVA va putea fi cerută în anumite situații, iar una dintre acestea este cea în care firma trebuie să achite TVA către furnizorii săi, însă nu a primit TVA din partea clienților proprii, sau dacă a primit, aceasta este mai mică decât cel ce trebuie plătit către furnizori.

În acest caz, firma va trebui să alimenteze contul său de TVA din contul curent. Apoi, din contul propriu de TVA va plăti valoarea TVA către contul de TVA al furnizorului.

Încasări de TVA scăzute, în România

Potrivit lui Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte Price Waterhouse & Cooper (PwC) România, în prezent, în România bugetul statului nu încasează aproximativ 38% din TVA. El a precizat că acest decalaj include frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA. „Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic, la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic. Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă, pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil”, a arătat oficialul PwC România.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.370