Într-o țară în care igiena și sănătatea orală a locuitorilor lasă foarte mult de dorit, inițiativa cunoscutei companii Colgate-Palmolive de a iniția o campanie prin care copiii învață să-și păstreze dinții sănătoși nu poate fi decât salutară. Un astfel de program a fost lansat, în această lună, și la Buftea, precum și în întregul județ. Cu această ocazie, 25 de profesori din ciclul primar au participat la o ședință de informare și instruire susținută de reprezentantul Colgate, dr. Lăcrămioara Roșu.

Articol apărut în nr. 370 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

14-page-001

Despre modul în care se va derula această campanie am aflat de la directorul Filialei Ilfov a Crucii Roșii din România, Niculae Mihalache.

buftea
Dir. Filialei Ilfov a Crucii Roșii, Niculae Mihalache

 

„Asistăm la lansarea celei de-a doua etape a programului școlar de igienă orală, în parteneriat cu compania Colgate-Palmolive, la care participă un număr de 14 școli din județul Ilfov. El se adresează elevilor din ciclul primar, se va derula pe o perioadă de trei luni de zile și are ca scop educația pentru sănătate orală. Totodată, tot împreună cu Colgate, reluăm și programul în care copii învață să se spele corect pe mâini. Cadrele didactice de la ciclul primar și voluntari ai Crucii Roșii – medici, asistenți, ­într-un cuvânt, cadre medicale – vor avea misiunea de a-i învăța pe cei ­mici cum să păstreze o igienă orală corespunzătoare. Fiecare elev va primi lunar un pachet cu produse specifice, care conține periuțe de dinți, pastă de dinți, dar și un calendar în care fiecare participant va bifa o căsuță de fiecare dată când se spală pe dinți. Totul este conceput ca un joc al copiilor, vor avea stickere pe care le vor purta în piept, vor viziona un film cu «supereroi» ai dinților sănătoși, iar la final vor primi și ei, la rândul lor, o «diplomă de supereroi». De asemenea, programul se va finaliza cu o expoziție de desene executate de copii, care vor fi selecționate pentru a participa la o altă expoziție, la nivel internațional. Totodată, noi, cei de la Crucea Roșie Ilfov, ne-am propus să extindem acest program la cât mai multe școli interesate”, ne-a spus directorul Filialei Ilfov a Crucii Roșii Române.

O sută de mii de copii, angrenați în acest proiect

Dr. Lăcrămioara Roșu ne-a vorbit despre amploarea acestui program, care a fost inițiat în anul 1993.

Lăcrămioara Roșu, reprezentant Colgate
Lăcrămioara Roșu, reprezentant Colgate

„Programul Școlar Colgate, un amplu demers educațional al companiei Colgate-Palmolive România, va ajunge în toamna aceasta în 16 județe din România. Astfel, în perioada septembrie – decembrie 2017, aproximativ 100.000 de copii din clasele primare, atât de la oraș, cât și din mediul rural, vor învăța de la voluntarii Crucii Roșii și de la reprezentanții Colgate cum să aibă grijă de sănătatea lor orală.

Prima etapa a programului începe în luna septembrie în județele Buzău, Ilfov, Constanța, Hunedoara, Teleorman, Timiș, Arad, și continuă în luna octombrie cu școlile primare din județele Alba, Bacău, Brașov, Galați, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj și Suceava. Aproximativ 50% din copiii implicați în programul din acest an sunt din mediul rural sau din orașe mici”, ne-a precizat reprezentantul Colgate.

Parteneriat cu Crucea Roșie, din 2016

Potrivit ­companiei, Pro­­gramul Școlar Colgate, parte integrantă a ini­ţiativei globale „Colgate Bright Smiles, Bright Futures”, a devenit deja o tradiție în România. Din 1993, de la lansarea programului în România, aproape 6 milioane de elevi din clasele 0-4 au beneficiat de educație pentru sănătate și de produse de îngrijire pentru igiena orală.

Începând din anul 2016, Programul Școlar Colgate este derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu școli primare din întreaga țară. Anul trecut, aproximativ 200.000 de copii din 33 de județe au beneficiat de sfaturile de igienă orală transmise de peste 1.500 de voluntari ai Crucii Roșii și de cadre didactice.

În cadrul lecțiilor ținu­te în școlile din cele 16 județe, se arată într-un comunicat al companiei Colgate, „copiii vor intra în universul zâmbetelor sănătoase cu ajutorul filmului educațional Doctorul Măseluță și Supereroii dinților sănătoși. Acesta le prezintă într-o manieră ludică regulile care trebuie respectate pentru a avea un zâmbet strălucitor și sănătos: periajul dinților de cel puțin două ori pe zi timp de două minute, schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni de zile, vizite frecvente la medicul dentist și adoptarea unei diete echilibrate. După vizionarea filmului, voluntarii Crucii Roșii exemplifică tehnica de periaj dentar cu ajutorul mo­delului demonstrativ, toți copiii prezenți fiind direct implicaţi în acest proces interactiv”.

Să învățăm să ne spălăm pe mâini

Totodată, precizea­ză reprezentanții ­Colgate, „lecțiile de igienă ­orală sunt ­completate de informații privind importanța spălării mâinilor, pentru ca cei mici să fie protejați de afecțiunile bacteriene consecutive unei igiene deficitare. La finalul lecțiilor, copiii primesc toate «instrumentele» necesare pentru a avea în fiecare zi o dantură sănătoasă: periuță și pastă de dinți Colgate, un pliant cu sfaturi pentru părinți, un calendar pentru însemnarea periajului zilnic. Fiecare școala participantă în program primește produse Protex pentru igiena mâinilor”.

Colgate, lider în proiecte de educație orală

Colgate a sprijinit de-a lungul anilor diverse proiecte de educaţie orală destinate copiilor precum: „Special Smiles”, „Micii sanitari”, „Periuţa fermecată” sau „Docteurs sourire”, dar și activități ale studenţilor stomatologi din țară.

Colgate-Palmolive România se implică activ și investește anual într-o serie de programe educaţionale adresate publicului larg, în care sunt implicate mediile universitare și profesionale medicale, toate având ca scop îmbunătăţirea parametrilor sănătăţii orale pentru populaţia din România