Spitalul în care vin pe lume mii de copii și sunt salvați din ghearele morții zeci de mii de adulți ilfoveni și bucureșteni, deopotrivă, a fost, vineri, 30 octombrie, în sărbătoare. Cei mai buni medici de familie din Ilfov și elita Chirurgiei Renale din regiunea București-Ilfov, s-au reunit la “Ziua Spitalului” Clinic Județean de Urgență Ilfov.   

A doua ediție a manifestării “Ziua Spitalului” s-a desfășurat în Bu­curești și a avut ca temă “Abordarea Pacientului cu Litiază Renală”.  Evenimentul a fost organizat de conducerea Spitalului Județean Ilfov și s-a desfășurat sub auspiciile Colegiului Medicilor Ilfov. Invitat de onoare la eveniment a fost prof. dr. Bogdan Braticeevici, șeful Secției Urologie I de la Spitalul “Theodor Burghele” (Panduri), din Capitală. Profesorul și echipa sa de specialiști în domeniul Chirurgiei Renale le-au prezentat medicilor participanți la lucrări tehnici moderne de tratare a pietrelor la rinichi. Printre specialiștii care și-au mai expus lucrările la “Ziua Spitalului” Clinic Județean Ilfov, s-au aflat și dr. Dan Diaconescu de la Spitalul Panduri, dr. Roxana Dragu, șefa Secției de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean Ilfov, dr. Vladimir Roșca, specialist în urologie, tot de la Spitalul Județean Ilfov, dr. Gabriela Angelescu, medic internist cu competență în ecografie abdominală și medicul urolog Andrei Ene, ambii de la Spitalul Județean Ilfov.          

 

Medicii participanți au primit diplome cu puncte EMC

Ediția din acest an le‑a oferit medicilor de familie din Ilfov posibilitatea de a învăța să trateze cu succes pacienții cu pietre la rinichi, chiar și în propriile cabinete. De la specialiștii Spitalului Clinic „Theodor Burghele” (Panduri) au primit informații noi cu privire la depistarea pacientului cu o astfel de problemă de sănătate, încă din faza incipientă a bolii, când șansa de reușită a tratamentului este mult mai mare și când îl pot ajuta să evite complicațiile grave. Pe lângă dobândirea noilor cunoștințe de specialitate, aceștia au primit, la final, și diplome cu puncte de educație medicală continuă.

“Odată cu moderni­zarea spitalului, vom avea două secții noi, una de Neurochirurgie și încă una, de Ortopedie-Traumatologie. În ceea ce privește Chirurgia, Urologia, Anestezia și Terapia Intensivă, vom fi la standarde europene, atât din punct de vedere al dotării cu aparatura și echipamentele medicale, cât și al specialiștilor care le vor utiliza. Ne dorim, însă, să îmbunătățim posibilitatea de tratare a bolnavilor și în spital și în teritoriu. Suntem un spital cu Unitate de Primiri Urgențe, și vrem să le oferim pacienților noștri servicii medicale la cel mai înalt nivel de calitate. Pentru binele pacientului, ne dorim să creăm o punte de legătură între medicul de familie și specialistul din spital. Tema nu am ales‑o întâmplător. Am decis să dezbatem această problemă de sănătate, litiaza renală, pentru că a crescut prevalența și incidența cazurilor, în ultimii cinci ani, cu 9% la bărbați, și cu 2% la femei. Ne bucurăm că avem specialiști de marcă de la Spitalul “Theodor Burghele”, de la care avem de învățat multe lucruri importante. Evenimentul de astăzi, 30 octombrie, este inițiat de managerul Spitalului Județean Ilfov, dr. Eduard Armeanu, care are o preocupare deosebită pentru creșterea calității actului medical, pentru eficientizarea activității și dezvoltarea spitalului”, a explicat dr. Elena Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență Județean Ilfov, medicul ilfovean care a întâmpinat invitații și a moderat tot evenimentul.

“Am venit cu două prezentări interesante. Una o reprezintă tehnici noi în tratamentul malformațiilor aparatului urinar – pieloplastia laparoscopică (tehnică chirurgicală). A doua este tratamentul percutanat în litiaza aparatului urinar, în care prezentăm rezultatele clinicii noastre, care, la ora actuală, are cea mai bogată experiență în acest domeniu. Sperăm ca pentru medicii de familie din Ilfov  informațiile aduse de noi să constituie o importanță utilă în tratarea pacienților. Medicul de familie poate să ajute bolnavul să limiteze complicațiile când are un calcul mic”, ne-a explicat dr. Dr. Bogdan Braticeevici.

Lucrările au vizat îm­bunătățirea calității vieții pacienților cu pietre la rinichi. Și pare că și-au atins scopul, pentru că medicii de familie ilfoveni au primit cu interes informațiile de specialitate. “Evenimentul este binevenit, deoarece litiaza renală (n.r. – pietrele la rinichi) este o afecțiune des întâlnită în practica noastră medicală. Este și o boală foarte serioasă, care dacă nu este diagnosticată și tratată corect și la timp, cauzează complicații grave și chiar deces prin insuficiență renală. Litiaza renală cauzează o suferință cumplită. Durerea este foarte violentă și resimțită, de obicei, în zona lombară, cu iradiere spre organele genitale. Bolnavul are senzația de urinare dar nu poate urina. Iar dacă nu ajunge la medic și nu este bine îngrijit, face febră, devine extrem de agitat, are transpirații reci și vărsături, care pot să dureze ore întregi. Diagnosticul timpuriu este lucrul esențial care îl ajută pe bolnav să evite durerile și toate aceste simptome cumplite. De aceea, ar fi bine ca astfel de dezbateri să fie organizate cât mai des. Aș vrea să avem posibilitatea de a face acest schimb de experiențe cu medicii specialiști, măcar o dată la două luni”, ne-a spus dr. Florin Tache, medic de familie la Săftica.

„Acesta este un bun prilej de a face schimb de experiență cu profesioniștii din domeniul chiurgiei renale. Mai aflăm câte puțin și din dificultatea cazurilor care ajung la Spitalul Județean. Prevenția este cea mai bună și noi am putea feri mulți pacienți de chinurile groaznice, dacă am avea mai multă experiență. Durerea cauzată de pietrele la rinichi este asemănătoare celei de la naștere. Susținem această manifestare pentru toate plusurile pe care ni le aduce în tratarea bolnavului. Pentru faptul că ne ajută să ne cunoaștem mai bine propriile cazuri, pentru că ne oferă metode noi de tratament și ne aduce specialiștii din spitale în prim-plan. În plus, este acreditată cu puncte EMC (n.r. – Educație Medicală Continuă), care sunt foarte importante pentru medicii de familie”, ne-a spus dr. Doina Sima, medic de familie la Brănești și totodată, președintele Colegiului Medicilor de Familie Ilfov.

La mulți ani, dragi medici, asistenți și personal auxiliar al Spitalului Clinic de Urgență Județean Ilfov! Vă mulțumim pentru că ne salvați de mai bine de un deceniu!