În plin val de infecții respiratorii, medicii de familie și medicină generală recomandă populației să evite administrarea antibioticelor în formele simple ale virozelor. Aceștia susțin că, în contextul situației epidemiologice din România, schemele de tratament trebuie adaptate pentru fiecare pacient în parte. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc să ne adresăm medicilor încă de la primele simptome, nu să ne administrăm singuri tratamentul.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 636, ediția print
În condițiile în care numărul pacienților cu infecții respiratorii este din ce în ce mai mare, Societatea Națională de Medicină a Familiei atrage atenția asupra faptului că prevenția este esențială în această perioadă. De asemenea, medicii ne recomandă, încă odată, să cerem sfatul medicului în cazul în care ne îmbolnăvim și să evităm automedicația. „Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecții cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecțiuni și adaptarea schemei în funcție de particularitățile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcție de vârstă, tipul de viroză, comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile și în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populației generale să solicite consult medical, să evite automedicația, să conștientizeze faptul că în cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripții medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanțele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea și recuperarea rapidă, cu evitarea complicațiilor virozelor din acest sezon”, spun reprezentanții Societății Naționale de Medicină a Familiei.
Este mai ușoară prevenirea decât tratarea bolii
Medicii ne sfătuiesc să facem tot posibilul să evităm contractarea virusului, căci este mai ușor să prevenim decât să tratăm infecția. „Putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie și de un stil de viață sănătos legat de alimentație, activitate fizică și odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecție personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în spații închise și etichetarea tusei și a strănutului, igiena corporală și a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile”, informează Societatea Națională de Medicină a Familiei. Trebuie să ținem cont de sfaturile medicilor, cu atât mai mult cu cât, după ce cazurile de gripă și COVID-19 au explodat, unele spitale de boli infecțioase din țară, nu mai au niciun loc disponibil în prezent. Lipsa locurilor din aceste unități sanitare începe să fie o problemă reală chiar și în spitalele din Capitală. „Ca și număr de prezentări sunt destul de multe, atât la adulți, cât și la copii și, bineînțeles, că din aceștia noi reținem cazurile mai dificile, cazurile de pacienți care necestită tratament în spital. Ca și în pandemie, pacienții primesc mască în momentul în care vin în camerele de gardă, încercăm să menținem această prevenire a transmiterii între ei, dar bineînțeles, odată cu creșterea aglomerației, lucrurile se pot complica”, a menționat dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalui Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, din București, într-o intervenție la Digi24.