Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie au protestat ieri în toată țara față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie.
Potrivit vicepreședintelui Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Sandra Alexiu, citat de agerpres.ro, la ora 11,00 au fost pichetate toate sediile caselor de sănătate și prefecturilor, iar în București — Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ilfov.
Medicii de familie au cerut 10% din FNUASS
Participanții la manifestări au depus și un memoriu la toate instituțiile amintite, prin care au detaliat revendicările legate de îmbunătățirea calității actului medical în asistența medicală primară. Principalele revendicări au constat în alocarea de minimum 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale, pentru crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, crearea mediului propice unei relații funcționale medic — familie, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul și recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
Medicii avertizează: Până-n 2030, doi din trei români ar putea rămâne fără medic de familie!
„Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o ‘minge’ trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie — pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, iar sistemul informatic unic integrat trebuie completat cu adeverințe și hârtii”, susține dr. Sandra Alexiu. Conform unei analize realizate de SNMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie în condițiile în care populația României îmbătrânește și, odată cu această tendință, crește incidența bolilor care creează poveri economice și sociale extrem de importante: boli cardiovasculare, oncologice, respiratorii sau inflamatorii.
Dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei: „Ieșirea medicilor de familie din sistem va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară”
„Exista o tendință negativă de ieșire a medicilor de familie din sistem fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migrația forței de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localități din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populației, ci și realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendință negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară”, explică președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu.