Tot mai multe femei ajung în imposibilitatea de a procrea de la vârste sub 30 de ani. În consecinţă, medicii sfătuiesc tinerele să se gândească de două ori înainte de a alege cariera sau alte lucruri în detrimentul aducerii pe lume a unui copil. Doctorul Andrei Penescu, specialist în ostetrică şi ginecologie la Medcenter-Bucureşti îţi oferă câteva sfaturi prin care poţi evita orice fel de problemă care te-ar putea împiedica să rămâi însărcinată.

 

Ce se întâmplă cu corpul tău

 

Când spui “menopauză cu siguranţă te gândeşti la femei trecute de 55 de ani. Din păcate, aproximativ 4% dintre femeile cu vârstă curpinsă între 30 şi 45 de ani se confruntă cu această problemă. Şi mai îngrijorător este faptul că aproape 1% dintre reprezentantele sexului frumos care au între 15 şi 25 de ani sunt afectate de manifestările menopauzei precoce. În cazul în care faci parte dintre ele, trebuie să ştii că în organismul tău au loc o serie de maniefstări cauzate de oprirea definitivă a funcţiei ovarelor.“Cum tot mai multe femei amână până spre al IV-lea deceniu de viaţă conceperea unui copil, această stare începe să se regăsească tot mai des pe lista factorilor care cauzează INFERTILITATEA”, atenţionează dr. Andrei Penescu.

 

Semne că ţi se opreşte ovulaţia   

 

Ce manifestări trebuie să-ţi dea de gândit şi să te trimită la medic? În primul rând, trebuie să ţii cont de faptul că menopauza precoce se poate moşteni genetic. Anticoncepţionalele luate din propria iniţiativă, fără recomandarea medicului, stresul şi alimentaţia bogată în substanţe chimice pot duce la apariţia menopauzei, mult prea devreme. “De asemenea, aceasta poate fi o consecinţă postoperatorie (în cazul ovarectomiei sau histerectomiei). Rar se mai întâmplă ca şi oreionul sau tuberculoza să interfereze cu funcţia ovariană şi să ducă la menopauză  precoce. În general, simptomele care te avertizează sunt: bufeurile, migrenele, depresia, insomnia, pierderile de memorie, durerile musculare sau articulare, tulburările menstruale”, adaugă dr. Penescu. Mergi şi solicită sprijinul medicului specialist atunci când constaţi că ai dereglări de ciclu menstrual, bufeuri de căldură, un som neliniştit şi mai ales, antecedente în familie.   

 

Cum scapi de manifestările insuportabile   

 

Odată instalată, menopauza nu are leac. Dar, dacă ţi se pune diagnosticul la timp, starea de sănătate se poate îmbunătăţi foarte mult prin administrarea de hormoni estrogeni. În cazuri excepţionale (cel mult 5%) sarcina devine posibilă. “Sfătuiesc ca toate femeile să meargă în fiecare an la un consult ginecologic de rutină şi să efectueze analizele de bază ginecologice pentru a depista orice probemă care pe viitor ar putea împiedica sarcina”, mai spune dr. Andrei Penescu. În lipsa unei terapii adecvate pot să apară boli cardiovasculare cu urmări extrem de grave, pierderea excesivă a masei osoase, luarea în greutate nepermis de mult sau tumori.