Guvernul l-a numit, marţi, 5 martie 2019, în funcţia de prefect al județului Ilfov, pe Mihai – Sandu Niță, fost consilier județean ales pe listele Partidului Social Democrat, la alegerile locale din 2016. Executivul a decis, de asemenea, încetarea exercitării cu caracter temporar a funcţiei de prefect în judeţul Ilfov de către Marius Cristian Ghincea.

Articol apărut în nr. 433 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Pe 7 martie 2018, într-o atmosferă de protocol, în prezența secretarului de stat în MAI, fost prefect de Ilfov și de București, Adrian Petcu, a primarilor ilfoveni, a conducerii Consiliului Județean Ilfov (CJI) și a consilierilor județeni, a reprezentanților deconcentratelor din județ, angajaților Prefecturii, Mihai Niță a depus jurământul de credință.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național al României, iar Adrian Petcu a dat citire hotărârilor de guvern de încetare a exercitării funcției de prefect de către Marius Cristian Ghincea și de numire a noului prefect.

”După 22 de luni în fruntea Instituției Prefectului județului Ilfov, îmi iau astăzi la revedere de la colaboratorii mei și trebuie să recunosc că nu-mi este așa de ușor cum am crezut. Reușitele din perioada în care am exercitat prin detașare funcția de prefect se datorează, în exclusivitate, vouă. Nereușitele mi le asum în totalitate! Domnule prefect Mihai Niță, pe tablourile foștilor prefecți se așterne praful uitării (n.r. – în holul central al Prefecturii județului Ilfov sunt amplasate taboluri cu fotografiile tuturor celor care s-au succedat la conducerea instituției), iar în urma noastră rămân numai faptele bune. Nu de mult, un prieten mi-a spus că, după ce nu mai ocupi o funcție importantă, rămâi doar tu cu o oglindă. De vei putea să te privești în ea, atunci munca depusă în acea funcție nu a fost în zadar. Iată de ce, parafrazându-l pe Mihail Kogălniceanu îți spun: Fii blând, fii bun și drept, domnule prefect! Fă ca legea să fie tare și mai presus de toate, fii om al vremurilor! Astfel, praful ce se așează indubitabil pe tablourile noastre nu se va așeza și pe oglinda în care te vei privi când nu vei mai fi prefect! Îți spun din tot sufletul succes în misiunea deloc ușoară pe care o ai!”, i-a urat fostul prefect al județului noului oficial, numit de Cabinetul Viorica Dăncilă.

În continuare, Mihai Niță a rostit, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României, jurământul de credință și a vorbit apoi despre acest moment important al carierei domniei sale, despre startul într-o muncă pe care o va face cum trebuie, respectând întocmai litera legii. ”E un moment important pentru mine, ca persoană. Este un start ­­într-o muncă pe care am să o fac așa cum trebuie, respectând Constituția și litera legii. Vă mulțumesc pentru prezență și pentru faptul că ați răspuns invitației de a participa la momentul solemn de astăzi. Sunt emoționat, pentru că nu mă așteptam la un număr așa de mare de oameni activi ai județului – pentru că aici există de fapt istoria Ilfovului, dacă mă uit bine – sunt membri aleși, oameni care au dezvoltat județul, oameni care vor duce mai departe toate proiectele pe care le-am început pentru județul nostru. Suntem ilfoveni și vom face tot ce ține de noi pentru a colabora cum trebuie, pentru a comunica cum trebuie, a avea dialogul cuvenit, pentru a nu ne fi rușine de generația viitoare”, a spus Mihai Niță.

Imaginea Prefecturii Ilfov, ”reclădită”!?

”Felicitări și mult succes! Sper să vă ridicați la înălțimea funcției și să reușiți să reclădiți pentru această instituție imaginea acelei instituții puternice pe care oamenii să se poată baza, iar din câți colaboratori și viitori colaboratori văd că și-au dorit să fie astăzi alături de dvs., sper că vă va fi mult mai ușor”, a apreciat Adrian Petcu.

Discursul său a stârnit rumoare în sală, majoritatea celor prezenți apreciind că referirea la ”reclădirea” imaginii instituției nu-și avea rostul. Adrian Petcu a fost prefectul județului Ilfov chiar înaintea lui Marius Cristian Ghincea, un om extrem de apreciat de autoritățile locale ale județului, de colaboratorii din instituțiile deconcentrate, de ilfoveni. Un om care din luna august 2018 a avut în instituție, permanent, Corpul de Control al premierului, verificările nereușind să scoată la iveală vreo ilegalitate în activitatea instituției. Marius Cristian Ghincea este considerat de cei mai mulți edili ilfoveni unul dintre cei mai buni prefecți pe care i-a avut județul și, în nici un caz, în perioada prefectului Marius Cristian Ghincea, imaginea Instituției Prefecturii nu a fost una a unei instituții pe care oamenii nu s-au putut baza.