România are de recuperat de la alte state aproximativ un miliard de dolari, a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. Acestea reprezintă creanţe „faţă de care nu există incertitudini”, iar statul român ar trebui să adopte o poziţie cât se poate de clară pentru a putea fi auzit rapid. „Am făcut o evaluare cu colegii mei, din punct de vedere al MAE. Sumele sunt foarte mari, statele sunt de regulă cele care au întreţinut cu regimul comunist anumite raporturi economice favorabile doar într-un singur sens. Sumele se apropie de un miliard”, a afirmat Diaconescu.

„După părerea mea, o atitudine cât se poate de clară a statului român trebuie să se facă auzită cât se poate de repede. Eu nu agreez variantele cu intermediari, diverse firme, companii, care tranzacţionează termene dilatorii sau compensaţii într-o proporţie mai mare sau mai mică, sunt o serie de datorii care sunt recunoscute deja. Faţă de care nu văd nici un argument de ce nu le recuperăm într-o formă sau alta. Negocierile trebuie purtate la nivel statal şi fără intermediari”, a susţinut ministrul de Externe. Aceste creanţe faţă de România aparţin unor state africane și din America Latină.

Referitor la posibilitatea aderării în cursul acestui an a României la spaţiul Schengen, Cristian Diaconescu care a efectuat recent o vizită în Germania a spus că  a găsit sprijin la guvernul federal. „Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat susținerea Germaniei pentru aderarea în acest an a României la Acordul Schengen. Germania rămâne consecventă astfel aderării conform calendarului agreat” a spus Diaconescu.