După ce proiectul legislativ care prevede dublarea salariilor pentru angajații cu venituri sub 4.000 de lei, a stârnit numeroase controverse, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu încearcă să clarifice modul de acordare a sumei suplimentare.

„Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația ca s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000 de lei. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. (…) P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare”, a scris ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ieri seară, pe pagina sa de Facebook.

Rămâne de văzut dacă sau de când va intra în vigoare o astfel de lege. Noul proiect legislativ este discutat cu deosebită atenție de reprezentanții Ministerului Muncii, împreună cu liderii sindicali. Și, cu toate că abia au avut loc primele dezbateri, deja au apărut multe controverse.

O parte dintre sindicalişti şi-au exprimat dorinţa de a fi aduse anumite modificări legii salarizării unitare. Ei îşi motivează decizia prin faptul că, o asemenea remunerare, nu va reflecta în mod corect munca şi responsabilităţile tuturor lucrătorilor. Mai mult, sindicaliştii sunt de părere că aceasta ar fi o bună ocazie de a se institui un tratament preferenţial pentru demnitari, primari, viceprimari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene faţă de restul angajaţilor.

Există însă, și lideri sindicali care apreciază noua reglementare. Sindicaliștii din sănătate și asistență socială care au avut discuții chiar în această dimineață cu ministrul de resort și reprezentanți ai Ministerului Muncii, s-au declarat mulțumiți de majorările salariale. Astfel, cele mai mari venituri în Sănătate ar urma să depășească suma de 10.000 de lei.

Vom reveni cu amănunte pe măsură ce autoritățile vor face publice concluziile discuțiilor cu sindicaliștii.