Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor. Ea a explicat de ce este nevoie de un an şi jumătate pentru a se recalcula toate pensiile, potrivit Evz.ro.

„Este vorba de o altă formulă de calcul pe care noi o vom aplica în altă lege. La sfârșitul anului viitor, prin măsurile pe care le luăm și acum și anul viitor, vom ajunge la o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale. Anul trecut a fost un deficit de 15 miliarde de lei, ca să înțelegem de unde plecăm. Nicio pensie nu va scădea. Conform legii pensiilor, ce a fost de corectat în partea de pensii speciale s-a corectat, în sensul că nu mai pot să depăseasca salariul net și nu se mai actualizează cu salariile aflate în plată. În ceea ce privește pensiile, se va respecta programul de guvernare cu creșteri anuale”, a spus ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, conform RTV, scrie Evz.ro.

Ministrul Muncii a mai precizat şi ce categorii vor beneficia de pensionare anticipată prin noua lege a pensiilor. „Noi avem în programul de guvernare ca femeile cu peste 3 copii să aibă 6 ani în minus la pensie”, a spus aceasta. Olguta Vasilescu a adăugat că nu va mai exista denumirea de pensii minime, aceasta urmând să fie înlocuită cu titlul de prestație socială. „Nu vor mai fi acele pensii minime în legislația pensiilor. Ele vor trece ca și prestație socială și se vor mări de anul viitor”, a mai declarat ministrul Muncii.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri seara ca „legea pensiilor este finalizat ca document” si ca vor fi recalculate cele peste cinci milioane de pensii, scrie Hotnews.ro. „In perioada urmatoare se face evaluarea financiara. Este vorba de un impact semnificativ si, de asemenea, (ministerul) trebuie sa ne prezinte cat de curand care este perioada necesara pentru recalcularea pensiilor, pentru ca este vorba de recalcularea a peste cinci milioane de dosare”, a spus liderul PSD.

Intrebat cand va fi prezentata public legea, Dragnea a raspuns ca acest lucru va fi facut dupa ce se vor pune la punct programul de recalculare si impactul financiar.
„Mai bine intarziem o saptamana sau doua astfel incat sa prezentam si desfasurarea in timp, perioada de recalculare, si unde va ajunge fiecare pensionar si impactul bugetar”, a afirmat presedintele PSD, adaugand ca sunt sanse ca noua lege sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

„Punctul de pensie va evolua asa cum am spus in programul de guvernare”, a mai spus el pe acest subiect