Ziua Mondială a Sănătății sărbătorită ieri, a avut anul acesta ca temă principală, sănătatea planetei. Cu această ocazie, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila ne-a îndemnat să protejăm planeta, subliniind faptul că deciziile de orice fel au consecințe directe asupra vieții populației și a planetei. 

 

Potrivit ministrului Sănătății, este nevoie de regândirea programelor care vizează schimbările climatice, alimentația sănătoasă, consumul de tutun, apă poluată și salubrizarea inadecvată. „Numai împreună, uniți, autorități și cetățeni, vom putea proteja planeta și sănătatea noastră. Criza climatică se transformă și în crize de sănătate. Deciziile noastre, fie că sunt ele politice, sociale sau comerciale au consecințe directe asupra vieții noastre și a planetei”, a spus prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Poluarea aerului are impact atât asupra planetei cât și asupra sănătății oamenilor. Conform  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), arderea combustibililor fosili cauzează poluarea aerului, care ucide la nivel global 13 oameni în fiecare minut din cauza cancerului pulmonar, a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Statisticile OMS sunt alarmante: aproximativ 1,8 miliarde de persoane folosesc servicii din unități sanitare care nu dispun de servicii de apă de bază, iar 800 de milioane de persoane folosesc servicii din unități sanitare care nu au toalete.

„Deșeurile medicale gestionate în condiții nesigure prezintă numeroase riscuri pentru cadrele medicale și pentru comunitatea din apropiere, inclusiv riscul de rănire prin înțepare cu acul, transmiterea de boli infecțioase (cum ar fi hepatita B și C) și inhalarea de substanțe cancerigene, generate prin arderea deșeurilor medicale din plastic. Antibioticele și alte antimicrobiene administrate oamenilor, animalelor și plantelor pătrund în mediul înconjurător și în apa noastră potabilă sub formă de deșeuri și ape reziduale, răspândind organisme rezistente la medicamente. Acest lucru provoacă o creștere a apariției așa-numitelor superbacterii care sunt rezistente la mai multe tipuri de tratamente antimicrobiene. Protejați planeta și sănătatea noastră, a tuturor. Nu avem o altă planetă”, a mai spus ministrul Rafila.