Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România

Peste 14.000 de medici pregătiți în centrele universitare din România au plecat să profeseze în clinici din străinătate, în ultimii ani. La Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din acest an, eveniment ce a avut loc pe 28 martie, în Capitală, reprezentanții colegiilor participante au solicitat mărirea salariilor rezidenților, menținerea lor în spitalele noastre și susținerea performanțelor medicilor buni.

În ciuda miilor de vieți salvate, medicii tineri trăiesc din salarii mizere. Din 2007 și până la momentul actual, nu mai puțin de 14.000 de medici români în care statul a investit peste 3,5 miliarde de euro, au ales să profeseze în clinici din alte țări. Cadrele medicale prezente joi, 28 martie, la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor i-au adresat premierului Victor Ponta o scrisoare prin care solicită luarea  măsurilor necesare de menținere a personalului calificat în spitalele din România.   

CMR: „Rezidenții nu mai pot supraviețui  cu mai puțin de 200 de euro”  

„Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro ­pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România (CMR)creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi răspuns că nu se poate acum. Totuşi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile. Înţelegem îngrijorarea dumneavoastră că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem că nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie remunerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie”, se spune în scrisoarea trimisă de CMR premierului Victor Ponta. 

Ministrul Sănătății, Eu­gen Nicolăescu, prezent la Adunarea CMR a răspuns încurajator strigătelor de ajutor ale medicilor. Deși, a recunoscut că în perioada ime­diat următoare salariile cadrelor medicale nu pot fi majorate, și-a arătat intenția de a găsi soluții în acest sens. „Trebuie să avem grijă de medici! Domnul prof. dr. Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România spune de mulți ani că în România e cod roșu pentru că ne pleacă medicii. Trebuie să regândim statutul medicului și din punct de vedere al salarizării. Să vedem cum organizăm spitalul, cum schimbăm statutul medicului. Trebuie să plătim medicii după performanțe și să îmbunătățim relația medic pacient. Vreau să găsim soluții ca să sus­ținem medicii buni, performeri”, a spus ministrul Nicolăescu. Acesta a amintit că anul acesta este anul schimbărilor în sistemul sanitar, dar a dat asigurări că nu se vor propune legi și nu se vor lua măsuri decât după consultarea cu reprezentanții medicilor