Scandalul transplanului de plămâni afectează grav bolnavii. Deşi avem un centru medical acreditat pentru realizarea acestor intervenţii complexe, pacienţii cu afecţiuni pulomnare grave, mor cu zile pentru că operaţiile de care au nevoie, încă nu se fac în România. Mai nou, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat astăzi, că pacienţii români nu vor mai fi primiţi la tratament, nici în clinica de la Viena.

 

După cum se ştie, Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei a investit o sumă colosală în singurul centru din România în care avea să se facă transplant pulmonar. Este vorba despre unitatea de profil de la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, care deţine echipamente medicale de ultimă generaţie. Acreditată de mai bine de un an, clinica este încă nefuncţională şi nici nu se ştie dacă sau când, ar urma să-şi deschidă porţile pentru pacienţii a căror supravieţuire depinde de transplantul de plămân. Până acum, cei mai norocoşi pacienţi primeau câte un plămân sănătos prin grija medicilor austrieci, care îi supuneau intervenţiei de transplant, în clinica AKH din Viena.

Agenţia Naţională de Transplant colaborează cu un singur centru internaţional

Însă, nici specialiştii centrului medical de la Viena nu mai vor să mai acorde o şansă la viaţă, bolnavilor noştri. “Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament. Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului (n.r. – Agenţia Naţională de Transplant) pe această temă. Voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu președintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial. În mod normal, cei de la ANT trebuia să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, anunţă ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Se aşteaptă ajutor din Cehia şi Germania

Alarmate de această situaţie care ar putea curma vieţile a numeroşi oameni, autorităţile caută ajutor, tot în străinătate. Dar rămâne de văzut dacă-l vor primi. “Noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant din Praga și Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânșii”, mai spune ministrul Bodog. Potrivit specialiştilor, 21 de români au beneficiat de transplantul de plămân în perioada 2013-2016, prin programul Ministerului Sănătăţii. În toate aceste cazuri, donatorii au fost cetăţeni europeni.