Ai răcit sau eşti gripat?
Temperaturile tot mai scăzute de la o zi la alta, cresc riscul de gripă și răceală. De departe, una dintre cele mai deranjante manifestări ale ambelor probleme de sănătate apărute și agravate, în special pe fondul unei imunități slabe, este tusea. Din fericire, natura ne oferă o multitudine de tratamente care nu conțin substanțe toxice și constituie remedii excelente.
Tusea apare ca un reflex de apărare a organismului menit să curețe căile respiratorii de substanțele iritante sau obstructive care îngreunează respirația. Mai exact, ea eliberează căile aeriene, contribuind astfel, la refacerea aparatului respirator și a întregului organism afectat de virusul care a provocat gripa sau răceala. De obicei, tusea trece de la sine, odată cu dispariția celelorlalte simptome care însoțesc boala. Există, însă, anumite tratamente sută la sută naturale, ce grăbesc vindecarea ei. Care sunt cele mai eficiente și cum se folosesc plantele benefice sistemului respirator, în această situație?
Siropul de ridiche neagră
Se spală bine o ridiche neagră și se șterge cu un prosop de hârtie. Apoi, i se face un capac la capătul în care au fost frunzele și se scobește bine cu o linguriță sau cu un cuțit. Se scoate miezul, lăsând totuși cam un centimetru de jur împrejur și se pune miere de albine, cam până la jumătatea ridichii. Se acoperă ridichea cu propriul capac și se lasă la macerat peste noapte. Se ia câte o lingură de sirop, la fiecare acces al tusei.
Ceaiul de tei
Din multitudinea de remedii adjuvante, pe care natura ni le pune la dispoziție, în cazul acceselor de tuse, teiul se distinge, fără îndoială. Consumat sub formă de ceai, el are proprietăți calmante. Pentru valențele terapeutice se utilizează florile, sub formă de infuzie. Aceasta se prepară dintr-o lingură de flori de tei, la o cană cu apă. Zilnic, trebuie consumate câte două-trei căni de ceai.
Ceaiul de pătlagină
O altă minune a naturii în cazul tusei, deloc costisitoare, o regăsim în ceaiul de pătlagină. Planta este benefică atât pentru tusea cu expectorație, cât și pentru tusea seacă. Trebuie utilizată sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de frunze, adăugate la o cană cu apă. Infuzia rezultată se bea treptat, în cursul zilei, preferabil îndulcită cu miere.
Ceaiul de nalbă
Și nalba mare este un bun antitusiv, dacă se asociază cu nalba de cultură. Din rădăcinile de nalbă mare și frunzele sau florile de nalbă de cultură se obține o infuzie preparată dintr-o lingură de plantă, adăugată la o cană cu apă. E bine să se consume câte o cană cu ceai dimineața și una seara.