Uitată de lume și parcă încremenită în timp, comuna Petrăchioaia ar trebui trecută mai degrabă pe lista UNSECO la patrimoniu istoric, ca Sighișoara, decât la capito-lul localități europene din județul Ilfov. Asta și grație edililor care s-au perindat la cârma comunei ani de-a rândul fără a face nimic pentru modernizarea localității, mulțumindu-se să își îndese banii în buzunare. Patru sate alcătuiesc comuna, cu denumiri la fel de pitorești ca și locul în sine: Mâineasca, Vânători, Surlari și Coreea (acum rebotezată sat Petrăchioaia. Primar în funcție este Ștefan Stanciu, fost membru PRM, revopsit în portocaliu, despre care lumea are numai cuvinte dulci, ce nu pot fi reproduse în gazetă. Acesta este secondat de viceprimarul Mihai Dobre, liberal și director de școală totodată. Cei doi hârșiți în rele nu prea ar da scaunele de sub fund pentru nimic în lume, însă problema lor este că nimeni nu îi mai vrea la conducerea primăriei.
În plus, Dobre se are cu Florentin Pandele precum șoarecele cu pisica, așa încât este greu de crezut că marinarul din Voluntari îl va lăsa pe Dobre să apară pe listele USL. Singurul care apare a avea șanse de câștig este Toma Florentin, om simplu din comună, care de 15 ani încoace, din postura de consilier a reușit să îi ajute ba pe cei cu handicap, ba pe cei care aveau nevoie de ajutoare sociale, fără a-i ridica nimeni statuie în comună.
Dealtfel așa indică și datele din sondajul efectuat sâmbătă, 21.04.2012 în urma cărora Toma Florentin se află în preferințele alegătorilor din Petrăchioaia cu un pro-centaj de 64,91%, fiind urmat la distanță mare de alianța USL (PNL) cu un procentaj de 19,67%, de primarul în funcție care a reușit să se situeze la 8,81%  și un pro-centaj de 6,61%  reprezentat de persoane indecise sau care votează cu alte partide. (G.C.)