La fiecare sfârşit de săptămână, Parcul Brâncovenesc din comuna Mogoşoaia este gazda Kulture Stock, un festival dedicat atât copiilor, cât şi adulţilor, o manifestare creată pentru a aduce arta şi sportul mai aproape de oameni.

Festivalul a demarat în luna iunie a acestui an şi se va încheia la mijlocul lunii octombrie. 

Punctul central al festivalului este la Stejarul Artei, amplasat la capătul uneia dintre cele mai frumoase alei pe care le-am văzut până acum, alee care uneşte parcul de palat. 

Ateliere socio-educative pentru copii

 Educarea copiilor, se ştie, se face cel mai bine prin jocuri şi aceasta este propunerea atelierelor socio-educative pe care voluntarii Asociaţiei Manieres le desfăşoară la Mogoşoaia, înainte de începerea spectacolelor pentru copii. „Să ai bune maniere este important în viitoarea societate în care vor trăi micuţii de la Mogoşoaia şi învăţarea acestora nu trebuie să dispară pe perioada vacanţei de vară. La aceste ateliere copiii îşi dezvoltă abilităţi de lucru în echipă, învaţă să comunice şi nu este puţin lucru”, povesteşte Ştefania Mireţ, coordonatorul de relaţii publice şi evenimente al primăriei Mogoşoaia, „vinovata” pentru proiectul Kulture Stock din al cărui program de sâmbătă şi duminică fac parte şi aceste lecţii.

Hänsel şi Gretel plecaseră la pădure

Celebrul basm al Fraţilor Grimm, transpus pe scena de sub Stejarul Artei  de membrii trupei Zurli, primea râsetele şi răspunsurile copiilor la problemele celor doi fraţi plecaţi la pădure, încât actorii nu păreau amatori. „Cei din trupa Zurli ca şi cei de la Teo Magic Show, care au spectacole de la orele 18 pentru copii, sunt tineri absolvenţi, ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică. Lor li se alătură cei care au spectacole de la orele 20, pentru adulţi, cum a fost comedia de aseară, „O anecdotă provincială” de Alexander Vampilov», spune Ştefania Mireţ. În faţa scenei construită sub Stejarul Artei s-au adunat de la începutul festivalului circa 200 de persoane la fiecare reprezentaţie de teatru. Un aspect deosebit al weekend-urilor teatrale de la Mogoşoaia sunt discuţiile «la liber» care au loc după fiecare piesă de teatru, dialoguri în care spectatorii fac cunoştinţă cu actorii, iar aceştia le împărtăşesc din tainele actoriei: cum se învaţă un rol, cum este alcătuită scena într-o sală de teatru şi cine trage sforile cortinei. 

De la orele 19 se face sport!

Proiectul «Alerg un maraton » se desfăşoară în fiecare sâmbătă şi duminică de la orele 19 şi numărul celor care s-au înscris a crescut de fiecare dată. Desigur, niciunul dintre tinerii între 7 şi 18 ani care participă nu aleargă « din prima » cei 42 de km. S-a început uşor, uşor, cu o tură de parc, cu un kilometru urmând ca până la finalul festivalului tinerii să poată alerga cât mai mult iar alergarea şi sportul în general să le devină parte din viaţă.

Seri de jazz la umbra istoriei

Sunt convinsă că nu este întâmplătoare alegerea jazz-ului pentru serile de sâmbătă şi duminică, având în vedere moştenirea culturală şi arhitectonică pe care domnitorul Constantin Brâncoveanu a lăsat-o locului prin Palatul Mogoşoaia. Cu atât mai mult cu cât pe micuţa scenă de la Stejarul Artei, unul dintre cei mai originali trompetişti de jazz ai lumii, Emil Bîzgă, a interpretat pentru spectatorii din Mogoşoaia cu aceeaşi iubire faţă de muzică şi acelaşi respect pentru public pe care le are atât pe scena Ateneului Român sau în turneele alături de un alt « greu » al muzicii române, Vladimir Cosma. Şi nu, nici Lazy Friday cu al lor reggae jazz nu au fost mai prejos, nicio secundă, arătând că jazzul are sens şi în sufletele tinerelor trupe. 

Desigur, la toate acestea are şi primarul Paul Precup un punct de vedere: «Ştim cât de important este pentru fiecare dintre noi să îşi petreacă puținul timp liber într-un mod cât mai plăcut şi relaxant. Cu acest scop am amenajat Parcul Brâncovenesc asemenea unei oaze de linişte care să ofere activități pentru toate gusturile şi vârstele, de la sport şi cultură până la ateliere de dezvoltare personală pentru copii şi tineri”.

E un pariu câştigat la Mogoşoaia, dar şi un exemplu despre puterea de educare în toate sensurile pe care Arta o poate avea dacă este folosită cu ştaif.