Duminică, 27 octombrie, pe pajiştea din apropierea Stejarului Artei, zeci de părinţi şi pruncii lor au acceptat invitaţia lansată de primăria comunei Mogoşoaia de a pregăti dovlecii pentru sărbătoarea de Halloween, de joi, 31 octombrie.

«Niciodată toamna nu fu mai frumoasă»

Tradiţia internaţională a sărbătorii de Halloween spune că dovlecii scobiţi şi iluminaţi la interior printr-o lumânare se fac în memoria sufletelor pierdute, însă bătrânii din Ilfov povestesc că, pe vremea copilăriei lor, se amuzau la fel ca astăzi scobind dovlecii.

Îmbinând tradiţiile diverselor perioade, atunci când au pus la cale sărbătoarea, nici primarul Paul Precup şi nici responsabila cu evenimente a primăriei, Ştefana Mireţ nu şi-ar fi închipuit că va fi nevoie de două suplimentări consistente de dovleci pentru  lumea care a venit cu bucurie la Mogoşoaia, în Parcul Brâncovenesc. La «Atelierul de dovlecit» primăria a pus la dispoziţie dovlecii (aduşi tocmai de la Tărtăşeştii Dâmboviţei) şi ustensilele de lucru : carioca şi cuţite, linguri şi furculiţe. Părinţii şi copiii lor au venit cu buna dispoziţie şi ideile. Doamna Toamnă a trimis soare blând ajutând astfel pe toată lumea să-şi aducă aminte şi de versului arghezian «Niciodată toamna nu fu mai frumoasă».

Am întâlnit familii venite din Bucureşti, Mogoşoaia dar şi Otopeni şi toţi părinţii erau superfericiţi pentru momentele şi ocazia oferită de a-i învăţa pe micuţi să dovlecească. Ce mai consilii de familie ! Copiii vroiau ca dovlecii să fie  răi, colţoşi şi fioroşi, unii vroiau cu urechi, alţii vroiau să traseze ei ochii şi gura pe dovleci. O bucurie şi o încântare au fost momentele acestea, cu atât mai mult cu cât aleea dovlecilor se lungea din ce în ce mai mult cu bostanii semnaţi şi decoraţi. Au stat cuminţi în Parcul Brâncovenesc până joi seara când, la orele 19, au fost iluminaţi.

Duminica micuţilor în Parcul Brâncovenesc nu s-a terminat cu una cu două, căci Merlin, vestitul vrăjitor, a venit în piaţeta de la fântâna arteziană pentru a le povesti copiilor despre magiile pe care le pune la cale pentru a aprinde dovlecii în seara de Halloween.

O zi frumoasă de poveste fără vârstă s-a întâmplat la Mogoşoaia pe 27 octombrie şi copiii au fost atât de impresionaţi încât, povesteau câţiva părinţi, n-au încetat să întrebe şi luni, şi marţi, şi miercuri, şi joi dacă «punem azi lumină în dovleac, mami ?».