București, 30 noiembrie. În toiul pregătirilor pentru celebrarea celor o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri a românilor, la București, a mai avut loc o premieră istorică. Patriarhul României și cel al Ierusalimului au oficiat Sfânta Liturghie a primului hram al Catedralei Mântuirii Neamului. Peste 30 de ierarhi și membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au slujit împreună cu cei doi patriarhi, la praznicul închinat Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor de pretutindeni.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 432, ediția print
Preafericitul Părinte Teofil al III-lea al Ierusalimului a revenit în țara noastră special pentru cele două evenimente care au marcat istoria României: comemorarea Centenarului și marele praznic al Sfântului Andrei, cel Întâi chemat la Apostolatul lui Hristos Mântuitorul, căruia îi este închinat lăcașul de cult, simbol al unității sufletești al întregului neam. La slujba primului său hram, catedrala a fost arhiplină. Uniți în credință, mii de credincioși din toate zonele țării s-au împărtășit cu bucuria marelui moment istoric. „Realizarea marilor idealuri ale unității și demnității naționale ale românilor a fost posibilă și prin aportul deosebit al Bisericii Ortodoxe Române care a fost mereu împreună cu poporul prin toate eforturile ei de cultivare a conștiinței naționale și de afirmare a dorinței de unitate și de independență”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, dând citire actului solemn comemorativ semnat de toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, act proclamat vineri, 30 noiembrie, în cadrul Sfintei Liturghii. Documentul face referire la Centenarul Marii Uniri și la contribuția Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii de la 1918.
Biserica ocrotește poporul român
„Biserica Ortodoxă Română este ocrotitorul spiritual al poporului român și este pe deplin potrivit ca această Catedrală Națională, care este cunoscută și ca fiind Catedrala Mântuirii Neamului, să fie o permanentă amintire a faptului că Biserica are misiunea de a fi în lume dătătoare de viață”, a spus Preafericitul Părinte Teofil al III-lea al Ierusalimului. Dat fiind că între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ierusalimului există o colaborare fructuoasă ce dăinuie din vechi timpuri, Patriarhul Daniel i-a mulțumit Patriarhului Teofil pentru vizita în România și în special pentru atenția acordată pelerinilor români care vizitează Țara Sfântă. În semn de recunoștință i-a oferit o icoană a Sfântului Apostol Andrei. „Vă mulțumim pentru părinteasca grijă pe care o arătați pelerinilor români care vin din ce în ce mai mulți în Țara Sfântă și în același timp arătați o deosebită atenție și grijă părintească pentru Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Pentru a celebra această legătură atât de importantă dintre cele două Biserici Ortodoxe surori și între poporul României și creștinii din Țara Sfântă”, la rândul său, Patriarhul Ierusalimului i-a dăruit Patriarhului României o icoană a Nașterii Domnului.
Catedrală unică în lume
Reamintim că lăcașul de cult ridicat ca simbol al unității naționale a românilor a fost sfințit pe 25 noiembrie. Un sobor format din 60 de arhierei români și străini, condus de Patriarhul Daniel al României împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, a oficiat atunci sfințirea catedralei și prima Sfântă Liturghie în cadrul edificiului. Sfântul lăcaș a primit, cu acest prilej, hramul principal al Înălțării Domnului, fiind închinat Eroilor Neamului și hramul secundar, al Sfântului Apostol Andrei. Catedrala Mântuirii Neamului este ridicată aproape în inima Bucureștiului, pe Dealul Arsenalului, un loc încărcat de istorie. Are 120 de metri înălțime și este vizibilă din orice punct al Capitalei. Este cu 34 de metri mai înaltă decât Casa Poporului (clădire care a intrat în Cartea Recordurilor de trei ori fiind declarată cea mai mare și cea mai grea clădire din lume, după Pentagonul american). Catedrala Națională are o capacitate de 5.000 de persoane. Catapeteasma, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23 m lățime și 18 m înălțime. În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 96%. După ce zeci de mii de oameni s-au rugat și închinat în lăcașul sfânt cu ocazia evenimentelor care au trecut zilele dinaintea Centenarului Marii Uniri în cartea de aur a istoriei Bisericii și neamului românesc, Catedrala Națională a fost închisă pentru continuarea lucrărilor. Se apreciază că-și va deschide porțile definitiv pentru credincioșii din toată țara peste trei ani.
Foto: Basilica.ro
Foto: Trinitas TV