Pe 7 decembrie, în Gruiu, la Căminul Cultural din localitate, logopedul și psihologul Ionela Bucenschi (psiholog clinician cu drept de liberă practică cu competenţă pe terapie comportamentală copii, terapie ocupaţională și logopedie, formator acreditat, membru al Colegiului psihologilor și psiholog angajat în cadrul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului – cu activitate desfășurată în Centrul de îngrijire și asistenţă Ciolpani) a organizat un eveniment de neuitat pentru cei mici.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 432, ediția print
“Demersul a pornit de la constatarea că, în fiecare an, Moș Nicolae pierde teren în faţa lui Moș Crăciun și asta i-a adus mari prejudicii de imagine și stimă de sine. Cu gândul de a-i oferi suportul psihologic necesar în rezolvarea problemei cu care se confruntă, am decis
să-mi iau de mână copiii mei din cabinet și să pornesc pe urmele lui și să le arăt acestora cât de minunat este el. Moș Nicolae, ca un pacient implicat total în procesul terapeutic care îl vizează, a fost alături de noi prin mesagerii lui, “croitori de cizme”, bineînţeles cu ajutorul voluntarilor de la Casa Activistului. Și cum drumul se anunţa lung, în ajutorul nostru au sărit și cei de la Aztec Inflatables, care au pus la dispoziţia copiilor trambulinele. Așadar, o călătorie plină de surprize și un proces terapeutic finalizat cu succes”, ne-a declarat Ionela Bucenschi. Așadar, s-a întâmplat o petrecere pe cinste, unde părinţii, primarul și viceprimarul localităţii (Ion Samoilă și George Ghiulea) și invitaţii au acordat toată atenţia celor mici, s-au jucat cu ei și au interacţionat într-o manieră cât mai funcţională. A fost, de fapt, o continuare a terapiilor ocupaţionale care au debutat în cele două cabinete, iar prin atelierele de artterapie s-a încercat și reușit stabilirea unor relaţii de prietenie între copiii normali și cei speciali.
Activarea “Eu-lui” de copil
“Am constituit un lanţ al prieteniei cu care ne-am plimbat simbolic de pe o insulă pe alta și am realizat că, dacă vrem să rămânem pe una dintre aceste insule, va trebui să ne alegem parteneri, oamenii cu care să convieţuim, pentru că noi – oamenii – așa funcţionăm: în colectivităţi, lucru pe care mi-l doresc pe mai departe și pentru copiii cu care lucrez: să poată să se integreze în colectivitate, să aparţină acestei lumi. De asemenea, toţi cei prezenţi – adulţi și copii – au fost invitaţi să treacă pe sub arcada pe care am conceput-o la intrarea în Căminul cultural și i-am rugat să perceapă această trecere ca pe o intrare într-o altă lume și să reușească odată cu asta să-și activeze Eu-l de copil. Apoi, pe parcursul petrecerii, să reușească să funcţioneze numai cu acesta, fără limitări și restricţii”, ne-a mai spus iniţiatoarea activităţii.
O zi doar a copiilor, dar și implicarea autorităţii locale, acum și pe viitor!
“Mi-am dorit o zi numai a lor, a copiilor, o petrecere doar pentru ei, un mediu artificial cu o multitudine de stimuli și cadouri alese special pe categorii de vârstă, ţinând cont strict de preferințele lor. Am creat un eveniment privat la care să participe oameni care să-și dorească realmente treaba asta. Autoritatea locală a fost parte importantă a poveștii, iar cei doi reprezentanţi au participat activ și s-au implicat, ca de fiecare dată când li s-a solicitat sprijinul. De altfel, primarul localităţii a înţeles ce implică demersul terapeutic al copiilor speciali și, în acest sens, s-a alăturat propunerii mele de a susţine terapia copiilor cu nevoi speciale de învăţare (printr-un contract între Cabinetul de psihologie Ionela Bucenschi și Primărie, prin intermediul căruia aceasta va subvenţiona o parte semnificativă a costurilor terapiei copiilor cu cerinţe educaţionale speciale)”, ne-a mai dezvăluit psihologul.