Statul începe să doteze cu defibrilatoare tot mai multe motociclete SMURD. Sistemul de urgență din Capitală are deja câteva vehicule pe două roți cu astfel de echipamente medicale, necesare acordării primului ajutor în cazul stopului cardiorespirator. Clujul și Constanța vor adopta, în curând, modelul sistemului bucureștean.

 

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, într-o conferință organizată în weekend de studenții mediciniști din Cluj-Napoca. „În București deja avem șase motociclete cu defibrilator pe ele, ca să ajungă foarte rapid la caz. În Cluj, în următoarea lună sper să aveți și voi două motociclete aici pentru că orașul deja este foarte aglomerat. Urmează să introducem două motociclete la SMURD cu defibrilatoare pe ele. La fel la Constanța. Ca să ajungă repede”, a spus dr. Raed Arafat, citat de Agerpres.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Puteți salva o viață înainte să ajungă echipa de prim ajutor”

Secretarul de stat în MAI, a explicat și faptul că, pe viitor, toate instituțiile publice ar putea avea astfel de dotări medicale, inclusiv blocurile de locuințe. În acest mod, vor fi salvați mult mai mulți oameni care intră în stop cardiorespirator. „În alte țări au mers și mai departe. Cine credeți că este așteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defibrilatoare în stradă, la gară. (…) Sunt defibrilatoare inteligente care nu vă permit să greșiți, dar care dacă le scoateți și le folosiți puteți salva o viață înainte să ajungă echipa de prim ajutor. E un proiect care mă supără foarte mult pentru că a fost victima mediei și a unei persoane iresponsabile, acum câțiva ani, pentru că noi era cât de cât să introducem în lege obligativitatea defibrilatoarelor semiautomate în locații cum ar fi teatre, cinematografe, malluri. Dar a ieșit cineva și a acuzat că este o afacere mare, care este un tun care vrea să-l tragă Ministerul Sănătății, a preluat-o o parte din media și a urlat și lumea politică s-a speriat și a căzut din lege articolul”, a explicat dr. Raed Arafat.