Salariile plătite în România ne situează pe al doilea loc, de la coadă, din Europa, imediat după Bulgaria. Comparativ cu primele două state europene unde sunt cele mai mari salarii, în România costurile cu forța de muncă sunt de 10 ori mai mici. O firmă din România plăteşte, în medie, 4,2 euro pe ora de muncă, în timp ce una din Norvegia acordă 44,2 euro, iar din Belgia –39,3 euro pentru acelaşi interval de timp. Față de media europeană costul total al unei ore de muncă este de 5,5 ori mai mic. România se află înaintea Bulgariei (3,5 euro pe oră) şi după Lituania (5,5 euro) şi Letonia (5,9 euro). La celălalt capăt al clasamentului, cu cele mai scumpe ore de mun-că, se plasează Belgia, cu aproape 40 de euro, Suedia (39,1 euro) şi Danemarca (38,6 euro pe oră). Costul însumează salariile şi celelalte cheltuieli cu forţa de muncă ale firmei: impozite, contribuţiile sociale etc.
Costul cu ora de muncă este mai mare decât salariul brut. Salariul brut cuprinde doar obligaţiile angajatului către stat, pe când firma sau instituţia mai plăteşte şi partea ei. De exemplu, în România, contribuţiile la sănătate ale angajatului sunt de 5,5%, dar firma mai plăteşte 5,2%. Contribuţiile la pensii ale angajatului sunt de 10,5%, în timp ce firma dă statului încă 20,8%, pentru fiecare salariat.
Investitorii nu-s atrași de costurile mici
Costurile din România şi Bulgaria sunt în continuare la mare distanţă de media europeană, din cauza valorii foarte mici a salariilor. Din acest motiv, cele două state ar trebui să fie atractive pentru investiţiile străine: costuri mici înseamnă competitivitate mai mare. Însă acest avantaj este mai mult teoretic, întrucât salarii mici în-seamnă piaţă de consum limitată, iar din această cauză vin în România cu precădere investitori ­mici. Jucătorii mari preferă să meargă în China, de exemplu, unde e o piaţă de desfacere de un miliard de consumatori.
Jumătate câștigă sub 15.000 lei
Din punct de vedere al salariilor, peste două milioane de români, adică 50% dintre cei angajați cu normă întreagă câștigă sub 1500 de lei, un milion (30%) între 1500-3000 de lei și 4,5% peste 5000 de lei. Salariul mediu net calculat de Institutul Național de Statistică pentru luna octombrie a anului trecut a fost de 1922 lei pe lună. Salarii mai mici sau egale cu salariul minim pe economie, 670 lei pe lună, încasează 4,5% din totalul angajaților. Analiza raportului dintre salariul de baza și salariul realizat, pe activități economice, arată că cele mai mari sporuri și adaosuri se regăsesc în activitățile: industria extractivă (36,8%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (28,8%), transport și depozitare (23,8%).