Camerele de monitorizare a şoferilor ­rău-platnici au împânzit România

Gata cu circulația pe drumurile publice fără taxă! Autoritățile au montat sisteme de monitorizare și depistare a autoturismelor fără rovinieta care atestă plata taxei de drum, în toată țara. Șoferii prinși că încalcă legea vor fi sancționați aspru începând de luna viitoare.

De câteva zile, pe drumurile publice din România sunt de șase ori mai multe camere de supraveghere. Pe lângă cele 24 existente până în prezent, s-a recurs la o suplimentare de încă 18. Alte 45 de dispozitive fixe și mobile urmează să fie amplasate pe drumurile publice, până în toamna anului viitor. Concret, dacă vrei să fentezi oamenii legii, ai foarte puține șanse. Noile sisteme automate, amplasate din loc în loc pe șosele, monitorizează toate automobilele care participă la trafic. Dacă nu ai plăcuța care dovedește că ai plătit taxa de drum, camera înregistrează numărul mașinii și, ulterior, vei primi amenda acasă. „Până în acest moment în rețeaua rutieră națională se aflau în funcțiune 24 de puncte de control (10 fixe și 14 mobile). 

Prin adăugarea celor 18 vom spori cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic. În perioada următoare, până în toamna anului 2014, vor mai fi instalate încă 45 de camere, ceea ce înseamnă creșterea și întărirea sistemului de supraveghere cu aproape 100%”, anunță Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.  

Sisteme de monitorizare și la Snagov   

Compania Națională de Drumuri a amplasat, la kilometrul 30, în zona Snagov mai multe camere de supraveghere. Astfel, dacă te îndrepți spre Ploiești și “uiți” să achiți taxa de drum, n-ai nicio șansă să scapi fără amendă. Alte câteva zeci de sisteme automate similare au fost instalate pe toate drumurile care fac legătura între marile orașe. Mai mult, acestea au fost amplasate în locuri pe care nu ai cum să le ocolești. Noile dispozitive de con­trol vor vâna conducătorii auto rău-platnici, zi și noapte. Autoritățile au investit în aceste camere de supraveghere aproximativ opt milioane de euro. Însă, din decembrie de când intră în vigoare aplicarea sancțiunilor, apa­ratele vor aduce încasări de circa 250 de milioane de euro pe an.

Dispozitivul îți fotografiază  numărul mașinii și îți verifică rovinieta

Mai întâi fotogra­fiază numărul mașinii. Într-o fracțiune de secundă trimite in­formația către centrul de calcul unde, un operator verifică dacă numărul este înregistrat corect. În câteva momente, dispozitivul de control confirmă dacă șoferul a achitat sau nu, taxa de drum. În cazul în care sistemul certifică neachitarea sumei aferente rovinietei, vei primi amenda în plin. Nici de plata amenzii nu poți scăpa. Decât dacă n-ai fost anunțat cu privire la sancțiune în cel mult o lună de zile. Ești pasibil de achitarea amenzii chiar și în cazul în care nu ești acasă când ți se aduce plicul. Este suficient să ți se lipească pe ușă notificarea sub ochii unui vecin. Sau a unui martor oare­care.