De obicei când spui Litoral te gândești imediat la apă, soare şi multă distracţie. Mulţi dintre noi însă, mai ales în perioada estivală, beneficiază şi de binefăcătoarele băi de nămol. Deși nu este deloc… estetic, se știe că nămolul tămăduieşte o sumedenie de afecțiuni.
De la primul român tratat… din greșeală cu această miraculoasă substanţă – Techir, un bătrân olog și aproape orb care, după ce a stat ore în șir în mâlul mirositor ca să-și scoată măgarul și a constatat cu stupoare că și el și patrupedul lui se simt mai bine, a trecut multă vreme. Localitatea, numită ulterior Techirghiol, după numele bătrânului, avea să cunoască în scurt timp faimă internațională, pentru ca în 1924 să primească medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris.
Calităţile miraculoase ale nămolului
De-a lungul timpului, cercetătorii au tot îmbunătăţit proprietăţile şi calităţile nămolului, fiind astăzi cunoscut atât ca un bun revitalizant pentru corp dar, mai ales, fi-ind indicat în tratamentul bolilor reumatismale şi dermatologice (psoriazis sau psoriazis artropat), în inflamaţii cronice genitale, sterilitate secundară, dar şi în sechele post-traumatice, afecţiuni ortopedice etc.
În fiecare caz concret, indicaţiile de terapie cu nămol aparţin medicului, care are în vedere particularităţile de evoluţie a afecţiunii pacientului său. În general, o cură cuprinde 12 – l8 proceduri (băi în cadă, împachetări, cataplasme, oncţiuni) şi există numeroase reguli ce trebuie respectate cu stricteţe pentru ca tratamentul să fie un succes. Durata unei proceduri este de 15-20 de minute.
Nămolul în cosmetică
Folosit sub formă de măşti, nămolul are ca efect principal uscarea şi degresarea pielii. Ele sunt indicate în tratamentul tenului gras şi seboreic sau în îndepărtarea coşurilor, pentru pielea flască (a feţei şi gâtului), cicatrice cheloidale, consecinţe ale intervenţiilor cosmetice, sechele ale unor arsuri, afecţiuni ale părului (chelie), profi-laxia îmbătrânirii premature a pielii feţei, gâtului, pieptului etc. O astfel de mască are şi un deosebit efect asupra rădăcinii părului, întărindu-l şi accelerându-i creşterea.
Deși este indicat în multe afecţiuni, tratamentul cu nămol are și contraindicaţii. Cei care se știu cu dermatite, micoze, acnee rozacee, hemangioame, teleangiectazii, hipertricoze, astm, diabet, ulcer, orice formă de cancer sau de hepatită, afecţiuni renale, cardiovasculare, dar și femeile însărcinate, este bine să ceară sfatul medicului înainte de a încerca un astfel de tratament, deoarece doar acesta decide dacă o persoană poate să facă tratament cu nămol și tot doctorul este cel care recomandă me-toda de aplicare.