@ Familia este locul unde trăim cu adevărat semnif¡caţia Crăciunului

@ Sărbătorile sunt un popas necesar pentru a ne reaminti că darurile cele mai prețioase sunt dragostea, înțelegerea și timpul petrecut împreună

În fiecare an, sărbătorile de iarnă aduc cu ele o lumină aparte, o chemare către bucurie, liniște și împăcare. Este un moment care ne îndeamnă să privim mai adânc în sufletul nostru și să regăsim esența legăturilor cu cei dragi, în căldura căminului familial. Semnificația acestor zile nu stă doar în frumusețea obiceiurilor, ci mai ales în profunzimea relațiilor de suflet și spirituale pe care le întărim în această perioadă.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 734, ediția aprint

Crăciunul este mai mult decât o simplă sărbătoare. Este momentul în care ne reamintim că Dumnezeu s-a făcut Om pentru noi, din iubire nesfârșită. În ieslea modestă din Bethleem, Sfânta Familie ne oferă un exemplu sublim de unitate, credință și dragoste. Fiecare familie, indiferent de greutățile sau imperfecțiunile ei, este martor al acestui model divin. De aceea, această perioadă din an constituie un bun prilej de a ne deschide inimile către cei din jur, dar mai ales către cei din propria casă. În tumultul vieții cotidiene, sărbătorile devin un popas necesar pentru a ne reaminti că darurile cele mai prețioase sunt dragostea, înțelegerea și timpul petrecut împreună.

Gesturile simple aduc bucurie

Cine nu simte fiorul unic al sărbătorilor atunci când colindele răsună, când bradul își împrăștie parfumul de cetină sau când masa se umple de bunătăți pregătite cu migală? Însă magia acestor zile nu vine doar din decoruri sau din bucate, ci mai ales din momentele petrecute împreună: râsetele copiilor care se joacă lângă brad, poveștile bunicilor spuse lângă sobă, îmbrățișările calde și gândurile bune împărtășite. Aceste mici gesturi ne amintesc că adevărata fericire stă în lucrurile simple, care aduc lumină în sufletele noastre. În feeria sărbătorilor, fiecare zâmbet și fiecare clipă împreună devin o ofrandă de iubire adusă Mântuitorului Iisus Hristos.

Urările sunt binecuvântări rostite din inimă

”La mulți ani!”, ”Sănătate!”, ”Pace și bucurie!” sunt urări care răsună în fiecare casă de sărbători. Dar ce semnifică ele cu adevărat? Din perspectivă religioasă, aceste cuvinte sunt mai mult decât formule de politețe. Ele sunt rugăciuni în miniatură, binecuvântări rostite din inimă pentru cei dragi. A ura cuiva ”La mulți ani!” înseamnă a-l încredința în grija lui Dumnezeu, cerând pentru el ani plini de har și binecuvântări. ”Sănătatea” este darul care ne permite să ne bucurăm de viață și să împlinim voia lui Dumnezeu, iar ”pacea” este semnul prezenței divine în inimile noastre. Aceste urări ne conectează unii cu alții prin puterea cuvântului rostit din iubire și credință.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul familiei!

În forfota specifică acestei perioade, să nu uităm că adevărata bucurie a sărbătorilor vine din întâlnirea cu cei dragi. Familia, cu imperfecțiunile și fru­musețile ei, este locul unde învățăm să iubim și să fim iubiți, locul unde trăim cu adevărat semnificația Crăciunului. Sărbătorile sunt un dar ceresc, o ocazie de a ne reîntoarce la valorile simple, dar esențiale: credința, iubirea și recunoștința. Să ne adunăm în jurul mesei și ­să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul familiei. Acolo, în mijlocul celor dragi, descoperim cea mai mare comoară a vieții.